Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Noi cu voi, ei cu ceilalti (2%)


Daca ar fi sa iau spaga nu ar fi, in nici un caz, doua procente. Motivul principal e ca as strica piata si s-ar supara “meseriasii” pe mine. Si cu “meseriasii” nu te pui. Cel putin asa se zice. Ma rog, ideea e ca aveti ocazia sa faceti ceva util fara sa va coste nimic. Superoferta!

Pina pe 15 mai puteti redirectiona doua procente din impozitul pe venit catre o cauza in care credeti. Stiu ca ati mai auzit povestea asta. Intrebarea e citi ati si aplicat-o?

Sa presupunem ca aveti venituri brute de 1.000 de RON pe luna (la impozitele din Romania nici nu e mult, ar da cam 600 de RON – 6 milioane de lei vechi pe luna – “in mina”). Ei bine, lunar se duc la stat – ca impozit pe venit (16%) – vreo 160 de RON.

Habar nu am ce i-o fi venit acum citiva ani, dar statul s-a inspirat din experienta altor tari si va da posibilitatea sa decideti incotro sa se indrepte 2% din impozitul acela de un milion si sase sute de mii de lei vechi pe luna.

Ar iesi, in cazul unui salariu extrem de modest, vreo 35 de RON pe an (38,4 RON daca nu gresesc). Bine, suma nu e mare. Insa la peste 4 milioane de contribuabili daca macar jumatate ar redirectiona cei 2% ar insemna inspre 100 de milioane de RON. Sau vrei 25 de milioane de euro, daca va e mai la indemina.

Partea buna e ca nu dati nimic din buzunar ci doar decideti catre cine sa se duca o parte din banii pe care oricum ii platiti statului. Poate credeti in vreo “Asociatie a prietenilor OZN-urilor” sau doriti sa incurajati prezervarea zonelor umede din Romania. Sau poate vreti sa ajutati Societatea Romana de Cruce Rosie, ori vreun ONG care promoveaza cresterea nutriilor. Ei bine, iata, puteti sa-i ajutati cu bani. Aaaa, sa nu uit: exista si ONG-uri care se ocupa de “salvarea” cainilor maidanezi. Iata, o buna ocazie sa-i ajutati daca nu sunteti de acord cu eutanasierea lor.

Pe scurt:

a) daca sunteti angajat trebuie sa completati Declaratia 230. O puteti descarca de aici.

E simplu, nu trebuie sa faceti nici un calcul. Trebuie trecute doar
– Numele organizatiei
– Codul fiscal
– Contul organizatiei in format IBAN (24 de cifre)

b) daca aveti venituri si din alte surse in afara unui salariu (chirii, drepturi de autor) completati Declaratia 200. Puteti sa o descarcati de aici.

Declaratia completata se depune (sau se trimite cu Posta, recomandata) la administratia fiscala de pe raza unde aveti domiciliul oficial. Adica unde aveti adresa din Cartea/Buletinul de Identitate. Daca trimiteti prin Posta trebuie sa o faceti pina pe 15 mai, inclusiv. Va recomand insa sa va grabiti pentru ca, din experienta mea, se cam aglomereaza oficiile postale in ziua respectiva.

O lista (destul de modesta) a datelor de contact ale unor ONG-uri carora le puteti directiona cei 2 la suta gasiti aici.

O alta lista, a adreselor administratiilor fiscale din tara, o gasiti aici. Mai dati un telefon pentru clarificare ca nu strica.

Bisericile, in sensul de Ortodoxa, Catolica, Greco-Catolica, Baptista, Penticostala, s.a.m.d., au si ele asociatii carora le puteti directiona banii in cauza. Asta daca aveti astfel de inclinatii.

Da’, tot rumegind la povestea asta mi-am dat seama ca nimeni (nici macar de la administratia financiara la care am vorbit) nu stie raspunsul la urmatoarea dilema.

Pensionarii, cei cu pensii peste 1.000 de RON care platesc impozit pe suma ce depaseste plafonul, au sau nu dreptul sa directioneze cei 2%? Marturisesc ca habar nu am.

Parerea mea: sa completeze si pensionarii cite un D 230 ca nu ii costa nimic si poate au si ei dreptul.

Advertisements

One Comment on “Noi cu voi, ei cu ceilalti (2%)”

  1. Teodora says:

    Bine ai renăscut. Verdele de dincolo s-a copt între timp şi a devenit roşu, culoare care se vede de departe, chiar şi de pe google.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s