Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cum sa (NU) furi o jumatate de milion de dolari


Am zis sa pun mina sa vad daca il pot ridica. Scria clar pe el: 12,5 kg si puritate de 999,9.

Evident ca nu am reusit pentru ca era fixat bine de suport. Probabil ca sa nu se poata “deplasa” :)).

Chiar si asa, am vazut si simtit un lingou standard de aur pentru banci. Cei din Bucuresti mai aveti ocazia sa-l vedeti pina pe 27 mai la BNR, data dupa care se va scufunda din nou in pivnitele blindate ale Bancii Nationale.

Oricum, e o ocazie de a vedea un lingou de aur cu o puritate atit de mare. Faceti calculele singuri; lingoul are 12.500 de grame, iar gramul de aur face vreo 140 de RON (la cursul BNR, of course 😉 ).

Lingoul se poate vedea in cadrul unei expozitii despre moneda euro gazduita de BNR. Pentru ca e o expozitie itineranta prin tarile UE. Daca aveti pitici prin familie ii puteti duce si pe ei pentru ca sunt destule ecrane interactive care o sa-i intereseze.

Ma rog, daca nu va vine o idee brilianta de a putea iesi cu tot cu lingoul de aur de la expozitie (fara sa se bage de seama…) tot nu o sa va pierdeti timpul.

Mie mi-a placut sa vad bancnota cu cea mai mare valoare care a circulat vreodata prin Romania (5 milioane) si o istorie a banilor.

Plus ca aveti ocazia sa vedeti multe bancnote euro falsificate bine si, evident, sa invatati cum sa le depistati.

Pe scurt, verificati firul din mijloc si la cupiurile mai mari de 50 vedeti daca se schimba culoarea valorii bancnotei la coltul din dreapta jos. Daca se schimba cind bancnota e inclinata, bancnota nu e falsificata. In total sunt vreo 20 de elemente de siguranta.


4 Comments on “Cum sa (NU) furi o jumatate de milion de dolari”

 1. teo says:

  Data viitoare cand o sa mai treci prin Shanghai, iti sugerez sa intri si la muzeul din Piata Poporului. Au acolo o intreaga sectie despre istoria banilor. Ca doar ei i-au inventat.

  • @ Teo

   Da, dar lingou de aur pe care sa pui mina ma indoiesc ca au :)) . Poate dupa vreun geam.. S-a distrat bine doamna de la paza pentru ca am intrebat daca pot sa pun mana si a vazut ca incercam sa-l ridic. Probabil eram al nenumaratelea.

 2. Limba police says:

  expozitie itineranta //


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s