Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Tibetul e inchis


In cazul in care aveati niscaiva planuri de a vizita Tibetul (cum e cunoscuta in lumea “occidentala” Regiunea Autonoma Tibet din China) aflati ca nu se poate. E pus lacatul pe el.

Conform AFP, citat de Agerpres, autoritatile chineze au oprit accesul turistilor straini in Tibet pina la sfirsitul lunii iulie.

“Pentru moment nu mai permitem accesul turistilor straini”, a declarat pentru AFP, prin telefon, de la Lhassa, un angajat al China Travel Service. Masura este in vigoare pina la data de 26 iulie.

In cazul in care chiar aveati astfel de planuri aflati ca viza de China nu e suficienta pentru a vizita Regiunea Autonoma Tibet. E nevoie de un “Tibet Entry Permit”. Permis care iti da voie sa stai/umbli/vizitezi Lhasa (capitala provinciei) si Shigatse (al doilea oras ca marime).

Daca vrei sa iesi din cele doua orase mai ai nevoie de o hirtie: de un “Travel Permit”.

Poate ati ridicat o sprinceana mirata. Ei bine, nu aveti decit.

Anul 2011 marcheaza implinirea a 60 de ani de la (terminologia Beijingului) “eliberarea pasnica” a Tibetului de catre trupele lui Mao Zedong.

In urma tulburarilor petrecute cu ocazia aniversarii din 2008 (anul cu Olimpiada de la Beijing), cind au fost incendii si furturi din magazine, autoritatile au luat decizia de nu mai permite accesul turistilor straini in Tibet.

In ceea ce priveste “Tibet” sau “Regiunea Autonoma Tibet” depinde de unde privesti.

Ca paralela as remarca faptul ca ceea ce noi numim “Everest”, cel mai inalt virf din lume, in China se numeste “Qomolangma”.

Celebrul fluviu “Mekong” (din filmele cu razboiul din Vietnam) in China se numeste “Lancang”. Ideea e ca izvoraste din China, din provincia Qinghai, asa ca e firesc sa-i zica si ei cumva. Partea si mai interesanta e ca din aceeasi provincie Qinghai izvorasc si alte doua fluvii: Yangtze si Fluviul Galben. Ambele bat la fund Dunarea la cam orice capitol, asta ca sa nu ne incurcam in amanunte.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s