Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Li Na


Mai nou, de anul asta am observat, in Romania a inceput sa fie denumita Na Li. La inceputul lunii iunie a devenit prima chinezoaica victorioasa in finala unui turneu de Grand Slam. La Roland Garros.

“Rebotezarea” ei se datoreaza faptului ca suna ciudat numele Li Na (Lina) si incepuse sa fie tot mai prezenta in stirile sportive. Avusese rezultate bune in ultimii ani dar nu a atras atentia decit celor interesati cu adevarat de tenis.

Nu partea sportiva a victoriei de la Roland Garros e interesanta ci discursul prilejuit de ea. Finala dintre Li si Schiavone a fost urmarita in China de peste 100 de milioane de telespectatori.

Ea le-a multumit public tuturor pe care i-a considerat ca au vreo legatura cu victoria: sponsori, organizatori, staff tehnic, sotul, arbitrii, fani si chiar unei prietene aflata in tribuna.

Nu a multumit insa “Chinei si poporului chinez” si nici Fedretaiei de Tenis din China a carei presedinte ela si el in tribuna Roland Garros.

Chestie care i-a surprins neplacut pe unii dintre spectarorii de acasa care au cam criticat prestatia verbala (nu si pe cea sportiva) a Li Na.

In urma cu nici 10 ani sportivii chinezi ori nu vorbeau publicului ori, daca se intimpla, incepeau si se limitau la multumiri adresate antrenorilor, clubului, tarii; un fel de multumiri in limbaj de lemn pentru “conditiile minunate”.

Si daca sportivii par sa se mai fi schimbat, asteptarile publicului din China sunt inca asemanatoare cu cele din trecutul nu foarte indepartat.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s