Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Premiera Wen Jiabao


Hopa! Wen Jiabao e premier. Dar cred ca e o premiera faptul ca a fost publicat intr-un ziar atit de prestigios (FT).

Ehhh, nu suntem copii ca sa ne inchipuim ca a scris chiar el. A zis vreo citeva idei, un tuturel si-a luat condeiul si a pus pe hirtie, a citit, a dat niste indicatii, s-a tradus in engleza si s-a trimis spre publicare.

Oricum eu nu retin sa mai fi apartut in alt ziar atit de cunoscut. E vorba de Financial Times.

Am anuntat deja turneul premierului prin trei tari europene.

Din pacate puteti citi originalul doar daca sunteti inscrisi…

Partea de stire, ca sa va faceti o idee, o puteti citi aici si aici. Bine tratata si pusa in context.

Si, daca chiar va pasioneaza China, ar fi bine sa pregatiti 25 de lei. The Economist are saptamana asta un supliment despre China. Merita banii.

Teme interesante: demografie, paradoxuri ideologice, economie, perspective. Poate fi vazut, partial, si aici. (jos in dreapta).

Gata, la munca nu la intins mina!

Advertisements

3 Comments on “Premiera Wen Jiabao”

 1. Teodora says:

  Hai, că ştiu că ai Inner Mongolia aproape de suflet şi sigur te-ai mai documentat despre zonă. Poate mă lămureşti şi pe mine. Am văzut harta de la http://www.economist.com/node/18829149 unde din punct de vedere al GDP per capita ăştia sunt în aceeaşi categorie cu provinciile din est, ca Zhejiang sau Jiangsu.

  Ok, să zicem că limitele sunt destul de largi pentru categoria asta, faţă de celelalte (5000, restul o iau din mie în mie) şi IM o fi mai aproape de 5000, estul mai aproape de 9999. Iar Ok, nu sunt foarte mulţi pe kilometru pătrat, deci nici GDP nu se împarte la mulţi. Totuşi din ce îşi extrag eficienţa asta?

  • @ teo

   Da, e legat si de scala. Mongolia Interioara e in intervalul 5.000-10.000 de USD la PIB/locuitor. Anul trecut au avut cam 5.500 USD PIB/capita, in partea de jos a “diviziei”.

   Nu e insa rau. Explicatia e faptul ca nu are o populatie foarte mare (cam 25 de milioane) la o suprafata de vreo 4 ori mai mare decit cea a Romaniei. Plus ca e cea mai bogata provincie in resurse naturale. Foarte mult carbune, destul gaz si au si “metale rare”. E de fapt “rezervorul de energie” al Chinei tara cu cel mai mare (ca volum) consum energetic.

   Productia (ca valoare) pe care o face o persoana extragind 10 tone de carbune in citeva minute e echivalenta cu citeva mii de tricouri sau citeva sute de perechi de incaltari. Deci sunt eficienti privit ca “cifra de afaceri” a provinciei pe persoana (un fel de definitie a PIB/capita)

 2. Teodora says:

  M-am gandit eu ca “se vand” scump, dar nu stiam exact in ce fel 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s