Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Viata de chinez batrin


Acum ca a inceput sa se ocupe si presa “mainstream” de vizita lui Wen Jiabao in Europa m-as apleca un pic pe alta tema.

Pe 1 iulie in China se vor sarbatorii 90 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Chinez. Avea vreo 50 de membri acum 90 de ani si a ajuns la peste 80 de milioane de membri.

Si asta in conditiile in care din 10 cereri de inscriere in PCC se aproba cam una.

Daca urmaresti imaginea Chinei in presa din Romania e evidenta o oarecare fascinatie a numerelor mari. Ei bine sunt si destule numere mici in China insa mai putin observate. Cum ar fi o pensie de nici 30 de RON (55 de yuani) in Romania? Nici nu exista pentru ca pensia minima e de 350 de RON (spre 700 de yuani).

Nu e corect sa se plateasca astfel de pensii minime insa asta e alta mincare de peste…

Pentru ca se apropie aniversarea PCC e un bun moment sa se mai incerce rezolvarea unor chestii. Premierul Wen a cerut grabirea programelor pilot pentru plata de pensii. Putini chinezi se bucura de luxul de a li se plati pensiile.

Chiar si cei care au pensie o pot primii doar in localitatea de domiciliu din cauza sitemului cu “hukou”. In China poti lucra oriunde insa doar in localitatea in care te-ai nascut ai niste drepturi minimale. Ca de exemplu scolarizare pentru copii, ceva ajutor de la autoritati s.a.m.d.

Odata ce ai acte (hukou) pentru localitatea in care te-ai nascut sansele sa le schimbi sunt aproape nule. Cred ca mai usor devine un chinez cetatean american decit sa obtina “hukou” pentru alta localitate.

Proiectele astea cu pesniile sunt doua: pentru mediul rural si mediul urban. Cel pentru mediul urban se va extinde din actuala faza de pilot si pina la sfirsitul anului se spera sa acopere 60% din orase.

Cel pentru mediul rural functioneaza din 2009 insa mai are mult pina sa acopere o parte semnificativa a populatiei.

In ambele sisteme asiguratii (adica trebuie sa cotizezi daca vrei pensioara) vor primi pensii incepind de la 55 de yuani (RMB). Cam 25-30 de lei. Evident, in functie de venituri si de perioada de cotizare.

Daca luam in considerare ca premierul Wen Jiabao a descris cele doua sisteme de pensii drept “de importanta majora” in lupta pentru reducerea inegalitatilor sociale si a saraciei ne dam usor seama de cam care e actualul nivel.

Adica, cei care vor plati CAS si vor avea o pensie de 300-500 de yuani vor fi cazuri fericite.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s