Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

China + FMI, imposibil de ignorat in Romania


Ati aflat aseara, daca nu ati avut ocazia astazi, ca noul sef al FMI e Christine Lagarde.

Dupa inspiratie, spatiu si publicul caruia i se adreseaza presa a mai amintit chestii de genul ca e prima femeie director FMI sau ca e o conjunctura complicata in special din cauza situatiei din Grecia.

Plus ca cei care au pretentia de specialisti nu rateaza momentul “o victorie pentru Europa” sau/si ca a obtinut “in ultimul moment” sustinerea Statelor Unite si a Chinei. (Parca-l aud pe nu stiu ce “sef de presa”: China? Baga si in titlu)

Marea surpriza ar fi fost ca doamna Lagarde sa nu cistige in fata lui Agustin Carstens, fost guvernator al Bancii Centrale a Mexicului. Jos palaria in fata candidaturii lui Carstens care stia ca sansele sunt cam ca si cum ar juca la loterie dar n-a dat inapoi…

As fi penibil sa ma apuc sa-i caut bube in cap sefei (suna si se scrie ciudat 😉 ) FMI. N-are nici o importanta faptul ca, din punct de vedere al cunostintelor profesionale, Carstens e peste Lagarde (pregatire juridica).

E o functie de management la o institutie mare asa ca e mai important instinctul politic decit cunostintele tehnice. E minunat; “a cistigat Europa” (un fel de tabara nostra).

Punem pariu ca daca in locul mexicanului Augustin Carstens ar fi fost un roman presa s-ar fi dat de ceasul mortii? “Nedreptate”, “vot politic”, “impunerea interesului marilor puteri”, cam asta ar fi fost tonul.

Doamna Lagarde cistiga si fara voturile Chinei si a Statelor Unite (habar nu am de procedura si poate o fi vreun drept de veto insa ma indoiesc). Sprijinul celor doua tari a fost insa un semnal interesant.

Interesul SUA a fost sa-si mentina postul de director adjunct al FMI (John Lipski) si sa nu-i supere pe europeni prea tare. “Traditia/cutuma” ar da “dreptul” SUA sa cistige si la urmatoarele alegeri sefia Bancii Mondiale. O sa fie nevoie atunci de sprijinul Europei.

Si ce cistiga China din sprijinul declarat pentru Christine Lagarde? Sigur o sa primeasca un post important in conducerea FMI. Asta unu la mina. China a cistigat oricum in importanta la “redistribuirea” voturilor la FMI.

“Victoria” Chinei consta in faptul ca a impiedicat alte tari emergente sa aiba un sef al FMI. Ar fi fost o palma dureroasa pentru ambitiile internationale ale Beijingului.

Din punctul meu de vedere cheia pozitiei Chinei e in Consiliul de securitate al ONU. Sunt cele 5 tari (considerate “cistigatoare” in al doilea razboi mondial) care au drept de veto la orice decizie ONU (de exemplu invadarea Irakului, loviturile aeriene din Libia sau povestea din Afganistan).

Situatia in care a fost gindit Consiliul de securitate cu 5 tari (SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie si China) nu prea mai e de actualitate.

India vrea loc permanent in Consiliul ONU, Brazilia (tot mai importanta) cere si ea unul in numele Americii de Sud, Africa e de parere ca are si ea dreptul la un loc de membru permanent la masa celor care iau decizii “mondiale”.

Ca sa cistige, orice contracandidat al doamnei Lagarde trebuia sa aiba sustinerea tarilor importante in curs de dezvoltare. Plus voturile Statelor Unite. Un chinez ar fi avut sanse insa Beijingul ar fi trebuit sa ofere ceva unor “rivali” ca SUA, India, Brazilia s.a.m.d.

Macar in cazul Indiei si al Braziliei se punea problema sustinerii la reformarea Consiliului de securitate al ONU. Nu se face sa strici o asa jucarie (vine ea si vremea aia dar se poate negocia mai interesant).

Plus ca doamna Lagarde si-a luat niste angajamente in ceea ce priveste ajutorul la internationalizarea yuanului. Pe 9 iunie era pe la Beijing si “a asigurat ca Fondul Monetar International, pentru a carui sefie candideaza, va contribui la o mai larga utilizare a yuanului in strainatate si a salutat aprecierea monedei chineze din ultimul an”.

“Procesul a inceput deja, in mod gradual, nu in mod revolutionar si nici de pe o zi pe alta. Eu cred ca astfel de schimbari, ce sunt pozitive, trebuie sa se efectueze progresiv”, zicea atunci Christine Lagarde.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s