Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Deocamdata glontul a trecut pe linga ureche


S-a adoptat legislatia pentru aplicarea masurilor de austeritate in Grecia. Ar fi fost culmea sa nu treaca pentru ca era conditia ca Atena sa primeasca transa de 12 miliarde de euro de la UE si FMI. Banii le trebuie ca sa poata plati pensiile si salariile din sectorul de stat (bugetari+angajati in firme de stat multi la ei).

Nu era insa exclus votul impotriva pentru ca grecii (cei din parlament de data asta) stiu ca, daca ar fi lasati sa se prabuseasca, intreaga economie mondiala ar avea de suferit. In termenii unui joc de poker, grecii nu au carti bune insa nimeni nu poate garanta ca nu o sa aleaga sa mearga la cacealma. Nici acum nu e exclus

Probabilitatea ca Grecia sa forteze mina zonei euro prin neadoptarea planului de masuri de austeritate nu era mare. Azi. Insa cei care au votat sunt niste politicieni. Oameni care, in marea lor majoritate, vor sa fie realesi.

Erau suficienti 5-6 “smecheri” (mai ales ca votul a fost nominal. Se striga numele si respectivul spune cum voteaza) si UE se trezea in delicata situatie de a decide in citeva zile daca da sau nu banii Greciei care nu si-a respectat angajamentul.

Daca-i dadea nimeni nu putea sa impiedice Irlanda, Portugalia sau chiar Spania sa faca ce le taie capul (adica sa nu se reformeze si, de ce nu, chiar sa majoreze salarii sau pensii) pe principiul ca “daca la Grecia s-a putut, se poate si in cazul nostru”.

Daca nu-i dadea Grecia nu mai platea luna asta pensii si salariile pentru cam jumatate dintre cei care muncesc (cam atitia sunt in sectorul de stat) si se prabusea ca stat. Habar nu am ce s-ar fi intimplat intr-o astfel de situatie insa nimic nu putea fi exclus. Euro, ca moneda, era insa cvasimort. Ehh, nu era capat de lume. Olanda, Germania poate chiar Franta n-ar fi trait mai prost.

Insa fara euro, UE devine un fel de spatiu Schengen. Calatorii fara vize.

Grecia putea sa riste sa nu adopte masurile de austeritate (cacealma) insa pretul pe care l-ar fi platit in cazul in care nu-i iesea miscarea era extrem de mare. Fara UE, fara euro si cu economie nerestructurata (ca asta ar fi fost motivul neadoptarii pachetului de austeritate) Grecia inseamna doar o tara cu soare.

Era greu pentru orice politician grec (de la putere sau din opozitie) ca peste vreo 3 saptamani sa ii explice unui pensionar ca nu si-a luat pensia din cauza ca el nu a fost de acord cu privatizatrea unor companii de stat (nu ne vindem tara!) sau cu cresterea TVA-ului, a accizelor, a impozitelor ori cu scaderea salariilor in sectorul de stat.

Daca ii intrebi chiar acum pe greci daca sunt de acord cu ce s-a votat in parlament o sa zica “NU!”. Daca pachetul nu trecea si ii intrebai peste o luna, pe aceeasi greci, cum e chestia cu pachetul de austritate ti-ar fi raspuns dindu-ti in cap.

Nu prea a fost loc de manevra politica. Motivul principal e ca Grecia are ceea ce economistii numesc deficit bugetar primar. Adica – fara sa iei in calcul ratele la imprumuturile mai vechi – bugetul Greciei incaseaza mai putin decit cheltuie. Pe scurt e pe rosu. Daca se mai adauga si dobinzile si ratele la imprumuturile vechi bugetul e pe cacaniu.

Tocmai asta o sa fie un moment interesant; cel in care bugetul Greciei o sa scape de deficitul primar. Cind o sa-si poata onora din incasari cheltuielile de functionare pe plan intern.

N-as exclude ca atunci politicienii “sa-si aminteasca” de faptul ca poporul sufera de ceva vreme si sa decida sa nu se mai onoreze platile pentru imprumuturile externe.

Intr-o astfel de situatie ar pierde cei care au imprumutat pina acum Grecia cu bani ca sa plateasca pensii si salarii. Asta insa nu va mai fi problema lor. A politicienilor.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s