Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

BAC 2011 – simply surprising


Promovabilitatea la BAC-ul de anul asta e clar sub 50%. Mie mi se pare ca demonstreaza binisor cam la ce nivel se face scoala (pe medie vorbesc) in Romania.

Exista si contraargumente de genul “olimpicii au luat aur bla, bla, bla”. Poate n-am avut eu destula rabdare sa le gasesc… Oricum, mi se pare ca au cam disparut sustinatorii teoriilor cu “inteligenta romanilor care sunt apreciati oriunde in lume” sau, alta marota, “frumusetea romancelor”.

Argumente in favoarea sistemului de educatie excelent din Romania or fi existind. Chiar m-ar distra sa le revad in contextul asta. Ele vorbesc insa de exceptii. Atit ca scoli cit si ca elevi.

“Scoala romaneasca” (cladirile obisnuite, din localitati mici si mijlocii, cu profesori ne-exceptionali) ofera unor elevi medii sanse de 50% de a promova BAC-ul.

Si indiferent de motivele care vor fi gasite nu mi se pare normal ca niste copii sa-si rateze viata din cauza ca nu au fost bani la buget (Educatia ar trebui sa aiba 6% din PIB insa e departe) sau ca profesorii sunt platiti foarte modest (pentru vreo 70-80 de ore de munca pe luna, in loc de 160 de ore si vreo 3 luni de vacanta=concediu).

Nu prea am mai auzit sindicatele din invatamint, foarte vocale de obicei, cu explicatii sau solutii. Sigur e insa vina mea ca nu ma spal suficient de des in urechi si nu aud.

De asemenea, sunt foarte curios de ce cred parintii celor care au platit meditatii si copilul a imbulinat-o. Sunt sigur ca sunt multi in situatia asta.

Advertisements

One Comment on “BAC 2011 – simply surprising”

  1. Ana says:

    Cum am spus si eu intr-un articol mai demult este un cerc vicios intre stat-profesori-elevi-parinti. Sunt legati intre ei cum se invarte un caine dupa propria coada.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s