Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Vocea Americii amuteste in China


Toata povestea cu deficitul bugetar urias al SUA si cu hiriiala dintre republicani si democrati care ar putea bloca multe servicii publice are si o alta fateta. De la finante se trage dar are si o componenta importanta legata de strategie si de industria media.

Decizia mai trebuie aprobata de Congresul Statelor Unite insa pe foamea asta sansele sunt mari sa treaca. Pentru reducerea cheltuielilor bugetare vor fi inchise pina pe 1 octombrie mai multe servicii in limbi straine ale partii de radio a Vocii Americii – VOA. Evident, resursele se concentreaza pe on line.

Pentru a putea fi receptionata in China Vocea Americii emitea pe unde scurte. Evident e o tehnologie imbatrinita insa care are avantajul ca poate fi receptionata la distante foarte mari chiar daca nu execeleaza la calitatea sunetului.

Foarte probabila incetare a emisiei VOA in chineza “oficiala” (putonghua) si in dialectul din sud (guangdonghua) vine pe fondul anuntului BBC World Service ca inchide sectiile radio in mai multe limbi, inclusiv in chineza.

Dovada ca criza nu ocoleste pe nimeni si, la un moment dat, isi cere obolul oricit si-ar inchipui cei care lucreaza intr-un loc ca lor nu li se poate intimpla nimic.

Si VOA si BBC vor continua sa se adreseze publicului din China sau vorbitor de chineza interesat de stiri prin intermediul internetului.

In conditiile astea mai poate fi surprins cineva ca (ultimul caz) Deutsche Welle a pus capat emisiei radio in limba romana? Haideti, Romania e totusi in UE si e o tara mica. Daca sunt sacrificate sectiile radio in chineza mi se pare ca viitorul e destul de clar.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s