Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Un copil, doi copii


Guangdong este provincia din China cu cea mai mare populatie, vreo 105 milioane de suflete. Mai mare decit Franta, Germania sau Marea Britanie. Cu un dram de exagerare o poti compara chiar cu Rusia (140 de milioane).

Presedintele Comisiei pentru populatie si planificare familiala din Guangdong a anuntat ca provincia asteapta un raspuns de la guvern la solicitarea de relaxare a politicii “o familie, un copil”. Aplicarea acestei politici demografice este foarte diferita pe teritoriul Chinei (foto Daily Telegraph)

In orase e foarte problematic sa ai mai mult de un copil. Trebuie aprobare pentru doi copii altfel risti sa-ti pierzi slujba daca lucrezi la stat, ca nerespectator al legii. Nu e o decizie usoara daca vrei sa ai o cariera universitara, esti profesor, medic sau daca lucrezi in administratie.

In rest, exceptiile confirma regula. La tara sau pentru cine face parte dintr-o minoritate exista sanse. Nu garantii.

Din pacate, cele mai multe persoane care scriu despre China nu cunosc subiectul de la firul ierbii. Spre exemplu, la Shanghai si la Beijing, daca unul dintre soti e singurul copil al parintilor sai are sanse majore sa primeasca dreptul la al doilea copil. Daca amindoi sunt singurii copii ai parintilor sansele sunt spre 100%.

Tot inspre 100% sunt sansele sa se “aprobe” al doilea copil in cazul celor care traiesc la tara si au primul copil fata. Sunt si mai mari (sansele) daca faci parte dintr-o minoritate nationala (evident ca nu pot trece peste 100% 🙂 ).

Ideea e ca Guangdong, provincia in care a inceput experimentul “economiei chinezesti de piata”, s-a prins dupa ultimul recensamint (cu rezultatele publicate in aprilie) ca asa nu se mai poate. Se poate, exagerez, insa nu pe termen lung. Guangdong o sa atraga in continuare muncitori.

Numai ca cei care vor veni sa lucreze in Guangdong au problema huoku asa ca ei (conducerea Guangdong) incearca sa se asigure ca vor avea succes si pe viitor prin politica demografica.

Europa, asta ca sa nu mai amintesc de vesnicul caz special Romania, stie ce inseamna imbatrinirea populatiei. Oameni tot mai multi care beneficiaza de sprijinul societatii (somaj, subventii chiar si cele mascate, pensii. Mai mult sau mai putin meritate, legal vorbind despre pensii, in functie de pe cine intrebi. Problema platirii lor ramine insa indiferent de raspuns si motive) si oameni tot mai putini care platesc taxe si impozite. Si astea in scadere pentru ca trebuie sa fim competitivi.

Daca isi inchipui cineva ca poti cheltui 200 de lei dintr-un buzunar in care ai bagat 100 de lei se inseala. Se poate insa facind datorii. Care trebuie platite pina la urma de cineva. Ori de cei care au luat banii, ori de cei care au dat banii, ori de altii.

Deci Guangdong e de parere ca are o problema cu piramida demografica. Si la noi e problema asta insa nu pare nimeni (politic vorbind si nu ma refer la politicieni ci – inclusiv – la nenumaratii pensionari de azi care vor pensii mai mari – si voteaza in consecinta – fara sa se gindeasca la faptul ca cineva trebuie sa si plateasca banii de pensie) interesat de ea. A nu se interpreta ca denigrez pensionarii sau “pensia”. Dimpotriva, cred ca toti ar trebui sa fim milionari numai ca nu se poate.

Asa au facut si grecii si italienii si francezii si altii. Argumentul “pentru” e ca Franta mai functioneaza chiar si cu pensii generoase si saptamina de lucru de vreo 36 de ore.

Contra-argumentul ar putea fi Grecia. Probabil o sa mai am unul (sper sa nu): Italia. Pe scurt: nu poti cheltui mai mult decit cistigi si asta pe termen lung. Indiferent ca esti persoana, primarie, consiliu judetean, tara, glob pamintesc sau altceva.

Nici macar daca esti Romania sau China (Guangdong).

Advertisements

One Comment on “Un copil, doi copii”

  1. […] articolul ăsta, scris anul trecut, dar mi se pare mai actual ca oricând. Treceţi cu un click pe aici şi n-o să vă pară […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s