Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Greva la transportul in comun


In Bucuresti. Habar nu am cum e sa nu vina, ca de obicei, autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Sunt mijloace de transport pe care le-am evitat. Motivul e ca ma enerveaza sa ma frec de diverse persoane in aglomeratie.

Ma limitez la metrou (si pe asta l-am evitat pina acum vreo 3 ani), taxi (daca e tirziu sau ma grabesc, cu toate ca in Bucuresti viteza cu care ajungi cu un taxi e absolut in afara oricarei estimari) sau – the best!- pe jos. Daca am chef sau sunt obligat nu ma deranjeaza sa merg pe jos vreo 30 de kilometri. Asa ca nu pot judeca o greva spontana de la RATB (cum inteleg ca s-a intimplat)

E destul de usor de intuit insa ca deranjeaza multe persoane. Bine, omuletii care traiesc in Bucuresti sunt cazuri speciale in ceea ce priveste durata transportului.

E destul de jenant sa vezi o femeie cocotata pe tocuri de 12, sau un domn la un costum serios, care o rupe la fuga din cauza ca se aude ca vine metroul. In cel putin jumatate din cazuri (Legeile lui Murphy zic ca ar fi mai des) metroul merge in celalalt sens. Asa ca, de ce alergi? Vine urmatorul peste 2-7 minute. Daca 10 minute fac diferenta in meseria ta (cum mi se intimpla mie) fa bine si pleaca cu vreo 20 de minute mai devreme ca sa nu ai surprize. Cind citeva secunde sunt cu adevarat importante…

E usor sa ai opinii de genul asta daca nu te-ai trezit niciodata pe la 3-4 dimineata. Nu va puteti inchipui cit valoreaza 10 minute de somn in plus la ora 4 A.M.

Greva de la RATB a pornit tocmai de la asta. Departe de mine ideea sustinerii miscarilor “sindicale”. Mai ales a celor (n-am destule ghilimele pe tastatura) spontane. Ilegale adica.

Bine, aici se poate discuta mult. Pina la urma, indiferent de lege sau chiar de Constitutie, oamenii decid. Din cauza asta se intimpla revolutii. Altfel se numesc “lovituri de stat” sau “schimbare de putere”.

Greva spontana de la RATB a fost cauzata de faptul ca cei de la conducere au decis sa anuleze cursele speciale care ii aduceau pe soferii de autobuze la lucru. Ca acestia sa poata pleca in cursa la 6 dimineata (sau 5?). Decizia s-a bazat pe faptul ca s-au introdus curse RATB de noapte in Bucuresti (maaaare inventie. In Brasov erau chiar si in 1991) asa ca soferii de serviciu dimineata ar trebui sa se deplaseze pina la cea mai apropiata statie a unei curse de noapte. Plus ca astea nu circula foarte des.

Asa ca daca vreunul nu se va trezi va trebui sa ia un taxi. Asta ca sa nu mai zic faptul ca nu vine masina la scara si, daca ai adormit, nu mai bat colegii in geam si usa.

Financiar vorbind conducerea RATB are dreptate. La ce sa se mai plateasca vreo 4 milioane de euro pe an (daca sunt adevarate cifrele care mi-au ajuns la ureche) pentru transporul “special” al turei de dimineata? Mai ales ca sunt bani delicati (incasari din biletele celorlalti si subventii de la buget). Mai ales in contextul introducerii liniilor/traseelor de noapte. Oricum angajatii RATB beneficiaza de transport gratuit asa ca sa faca bine sa mearga cu liniile respective. Contabil, argumentul e mai mult decit valabil. Nu insa si la 3 dimineata cind marea majoritate si-ar vinde mamele pentru 7 minute de somn in plus.

RATB (conducerea) a facut o mare greseala. Nu s-a gindit la oameni. Trebuia sa ia o parte a economiei care se face prin desfiintarea curselor speciale si sa le dea spor pentru “tura de dimineata”. Nu numai ca nu ar fi fost greva. Daca era un 10-15% chiar se inghesuiau oamenii sa prinda tura respectiva. In preajma mea (la SRR) e PLIN de cazuri de genul asta si va garantez ca functioneaza.

Zilele astea daca dai o tura prin cladirea “radio” e cam pustiu. Pai daca nu se platesc sporuri (ca simbata si duminica sau de sarbatorile legale) de ce sa nu plece angajatul/angajata in concediu? Evident ca exagerz putin insa chiar e mai multa lume (mai ales daca te uiti in acte) in zilele in care se acorda sporuri, decit in iulie sau august.

Spontan, evident, toti vor si chiar pleaca in concediu. Daca le-ar da un spor de 10 procente pe iunie-septembrie majoritatea ar alege concediul in luna februarie. Doar mie imi suna prost?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s