Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

GPS chinezesc


China a lansat un nou satelit geostationar parte a sistemului de pozitionare globala pe care il construieste: Beidou. Sistemul mai este cunoscut si sub numele Compass si este (mai degraba urmeaza sa fie) echivalentul GPS-ului.

GPS-ul e un sistem de pozitionare dezvoltat de armata SUA dar care a ajuns sa aiba si aplicatii civile. Precizia pentru “civili” sau “comercial” e mult mai slaba decit cea pentru armata, evident. Insa daca esti o tara cu ambitii de putere mondiala nu poti depinde de sistemul americanilor. Evident ca in cazul unui conflict armat Statele Unite ar da peste cap partea adversa blocind accesul la GPS. Pentru a nu se trezi in situatia de a constata ca “Asa-i cind n-ai lucrul tau”, chinezii lucreaza din anul 2000 la realizarea Beidou.

Prima faza a sistemului de pozitionare prin sateliti, Beidou-1, e deja functionala. Beidou-1 consta din doar 3 satelitiu geostationari care ofera servicii “GPS” pentru regiunea Chinei. Beijingul se afla acum in faza dezvoltarii Beidou-2 care va oferi o precizie mai mare pentru zona Asiei si va incepe sa aiba ambitii de pozitionare cu adevarat globala.

Pina in 2020 ar trebui sa fie finalizat Beidou-3 care va avea 35 de sateliti, fata de cei 24 ai GPS-ului SUA.

Evident ca nu sunt chinezii singurii care vor sa nu depinda de SUA la chestii folosite, printre altele, la localizarea tintelor militare si ghidarea loviturilor aeriene.

Uniunea Europeana dezvolta sistemul Galileo (care va deveni functional din 2012 si va fi finalizat in 2018), iar Rusia lucreaza la propriul sistem de pozitionare prin sateliti: GLONASS-K (aproape 100% functional).

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s