Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Next on China (se apropie, stati linistiti la locurile voastre!)


Mai trebuie sa verific citeva informatii dar, in principiu, premierul Emil Boc va face o vizita importanta in China. In viitorul foarte apropiat. Sa zic a doua decada a lunii august? Hmmm, probabil.

Dupa ce Romania a cam luat-o peste bot acum un an, (ar fi fost prezent – la Expo Shanghai – Traian Basescu daca chinezii aveau timp si chef. Sfirsitul lui iulieeeee, c’mon!, ia o pauza. Plus scandalul “frunza”. Eh, nu scandalul a fost miezul dar ar trebui sa scriu un intreg eseu despre diplomatie), si in contextul in care am fost ocoliti serios in ultima vreme, iata ca “relatiile traditionale” dintre China si Romania au sansa sa rodeasca 😉

Toti or sa aiba opinii. O sa stie, o sa zica, o sa propuna si o sa critice.

O sa cada toata presa romaneasca pe spate si o sa vina cu propuneri bazate pe diverse idei “descoperite” acolo. Vor fi redescoperite “sa le vindem vin, mobila, sa atragem turisti chinezi, sa construim cale ferata si autostrazi. Sa colaboram”… Nu, Slava Domnului, eu nu o sa joc scena “tava” din piesa asta 🙂

Cuvintele cheie ar fi Boc, China, presedintele Hu, premierul Wen, Beijing si… doamnelor si domnilor!… Shenzen. Eu zic ca delegatia Romaniei o sa revina la Bucuresti cu niscaiva contracte si cu FOARTE multe idei de cum ar trebui sa se intimple anumite lucruri. Evident, firul rosu o sa fie “relatiile excelente dintre Romania si China“.

Nu m-ar surprinde sa se “descopere” zonele “libere de taxe” (ca tot e Shenzhen in program. Click pe link, merita.. Va dati seama cum o sa fie omuletul – o blonda, probabil, no ofense – care o sa explice la TV, in direct, ca asa s-a dezvoltat China si ca nimic nu ne impiedica nici pe noi sa ne dezvoltam?). Vizita o sa fie lunguta, vreo saptamina, asa ca nu as exclude nici Hong-Kong. Evident, pe linga clasicele Beijing (parca vad delegatia Romaniei la Marele Zid) si Shanghai.

Mai sap si revin. Ca sfat: urmariti relatarile in care se zice ceva inteligent de Xi Jinping. Vor fi singurii oameni care s-au documentat si au reusit sa treaca de faza de protocol. Restul sunt in excursie 🙂


7 Comments on “Next on China (se apropie, stati linistiti la locurile voastre!)”

 1. teo says:

  Hehe, e greu sa fii profet in tara ta, dar iti tin pumnii. Si o sa incerc sa tin si scorul, sa vad cate din ce ai scris or sa iasa. Ai avut tu dreptate in multe chestii, mai putin cea cu scosul obligatiunilor romanesti pe piata externa. Sau poate, fiind prinsa cu tot felul de treburi, mi-a scapat mie faza. Astept suturile daca n-am fost atenta.

  • @ teo

   Nu e cazul unor suturi, nu cred ca ma percepi asa. Mai sunt rau, rareori, insa doar cu persoanele nesimtite sau proaste. Nu e cazul. N-am mai urmarit si nici auzit de vinzarea titlurilor afara. Daca nu am aflat inseamna ca nu s-a intimplat nimic important. Daca or fi vindut trebuie sa fi fost o chestie extrem de modesta.

   Romania (ramin la aceeasi parere) bugetul mai precis trebuie sa atraga bani de afara. Macar ca test. In tara singurii actori importanti sunt bancile si, modeste deocamdata, fondurile. Precum sunt si cele de pe pilonul II de pensii (ceva mai mult de un miliard de euro, maruntis).

   Probabil ca nu s-a iesit pentru ca e contextul prost din cauza Greciei. Asta ar insemna yield mare (discount, dobinda efectiva, randament financiar sau cum s-o mai fi traducind si notiunea de yield). S-a vazut si la listarea secundara Petrom, ratata, ca e greu sa convingi oamenii sa parieze bani pe Romania fara sa le oferi prime grasute. Cita vreme nu e context bun si gaseste bani altfel, Ministerul de Finante nu are de ce sa iasa pe extern chiar daca nevoie ar fi.

  • @ teo

   Deci da 😉 . Tare bine o sa rid zilele urmatoare pe masura ce o sa aflu cum “China ne poate ajuta”. Poate, cineva mai zglobiu, va propune si incalzirea apei pentru spalat sau ca macaroanele sa fie tubulare (adica sa aiba gauri :)) ). Chestia nasoala e ca nimeni nu va intelege de ce nu facem deja toate lucrurile care se vor propune in discutii. “Uite dom’le ce simplu ar fi! De ce nu se intimpla?”. Putini se vor intreba de ce nu se intimpla deja totul daca e atit de “simplu”. Asta e o intrebare la care merita meditat.

   • teo says:

    Le-am lasat vorba ca povestesc vechituri, dar inca sta in aprobare. Le-am dat si link, daca nu ma cred pe cuvant. 1-0 pentru tine!

 2. teo says:

  Azi am mai dat de cineva care scrie de China la greu pe blogul lui. Cel putin vizita lui nenea Boc e data cu rezumat din cam tot ce s-a scris prin ziare si povestit pe la radio.

  Cum amandoi sunteti in bransa, poate va cunoasteti. http://dantomozei.wordpress.com/

  • @ teo

   Nu ne cunoastem. E “colaborator”/”consultant” al sectiei romane a Radio China International.
   Mai sunt alte doua fete. Ii gasesti in dreapta, pe la mijlocul paginii daca dai clik pe linkul de mai sus.

   Ar fi mai multe de zis, insa ma abtin. Adevarul e ca nici nu m-a interesat subiectul celor 3, doar ce mi-a mai ajuns pe la urechi. Poate nici nu e adevarat


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s