Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Care e “politica externa” a UE?


O buna intrebare corect pusa in China Daily.

La inceputul lui 2010, conform tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeana (EU, in engleza) s-a trezit cu un Serviciu European de Actiune Externa.

Condus de doamna Catherine Ashton. Serviciu din care face parte si fostul ambasador al Romaniei in China, Viorel Isticioaia.

Devenit (ma maninca limba sa zic promovat dar m-am abtinut) director general al Directiei Asia din Serviciul European de Actiune Externa al UE.

Pai, daca exista un organism care se ocupa de politica externa, cum se explica pozitiile Germaniei? In legatura cu Rusia (pe chestiile legate de energie, gaze de obicei) sau, recent, cu Libia in Consiliul de Securitate ONU.

Germania a fost singura care nu a sprijinit, prin vot, “interventia aeriana umanitara” in Libia.

Nici macar nu are vreo importanta daca sunteti sau nu de acord cu pozitia Germaniei in chestiunea “primaverii arabe” si mai ales a Libiei. Intrebarea pe care si-o pun cei din afara UE, entitate cu decizii adoptate dupa algoritmi cel putin ciudati (dubla majoritate, conform tratatului de la Lisabona, va zice ceva?) in functie de domeniu, e cine decide si mai ales “care e pozitia Europei” pe diverse subiecte?

Bine, o intrebare se impune si in cazul Chinei. Cine conduce, de fapt, la Beijing? Insa asta e alta mincare de peste si nu reduce deloc tulburimea chestiilor legate de UE.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s