Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Un milion de roboti la Foxconn


De cind cu FMI si criza din Europa s-a cam uitat de Foxconn. Firma a cistigat o oarecare “notorietate” in 2010 cind cu o serie neagra de sinucideri in rindul angajatilor.

Vreo 10 sinucideri in citeva saptamini. Sareau de pe cladiri, pur si simplu. Foxconn este cea mai mare companie din domeniul ansamblarii de produse electronice. Aproape tot ce va inconjoara, aproape…, e facut in fabricile lor. Poate printre cele mai cunoscute produse ar fi iPhone-urile si iPad-urile. Conceptia si aproape tot profitul la scule de genul asta e al celor de la Apple.

Si nu e deloc mic daca avem in vedere cresterea valorii la bursa a Apple (direct proportionala cu profiturile). Capitalizarea Apple a depsit de mult pe cea a Google. Ziceam ca profiturile sunt in SUA. Munca e insa la Foxconn.

Compania a anuntat ca va inlocui o parte din munca actualilor angajati cu ajutorul robotizarii. In 3 ani, in fabricile Foxconn ar trebui sa puna umarul la treaba peste 1 milion de roboti a declarat proprietarul firmei, magnatul Terry Guo.

Ca sa intelegeti cam ce inseamna Foxconn trebuie zis ca are 1,2 milioane de angajati. Doar in China. Mai are cel putin o fabrica in Cehia. Vedeti prinzul in una din nenumaratele sali de mese…

Doar fabrica din Shenzhen are spre 450 de mii de muncitori, mai mare decit orice oras din Romania cu exceptia Bucurestiului.

Cu tot tacimul: sali de mese imense, ceva facilitati de recreere, dormitoare… Un oras in oras. Se munceste foarte mult la Foxconn (in China ma refer) pentru salarii modeste. Sunt destule salarii de 1.000 si ceva de yuani (RMB), cam 500-600 de RON. Asta pentru un program de peste 10 ore pe zi, 6 zile pe saptamina. Daca vor bani in plus, si evident ca vor, trebuie sa lucreze ore suplimentare. Inclusiv duminica.

Evident ca intr-un regim atit de dur de munca si avind in vedere “populatia” mare e foarte posibil ca
unii sa o ia razna si sa-si ia zilele. E suficient sa vedem “dormitoarele” de la ShenzhenLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s