Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ploaie artificiala


Cred ca toti am auzit de “ploile artificiale”. Sunt, mai degraba, ploi provocate. Insa asa e cunoscuta povestea.

Pe tema problemelor legate de APA am tot scris. Pe scurt: in Romania apa nu e apreciata la adevarata ei valoare pentru ca exista din abundenta. Probleme mai sunt, intrebati pe oricine din Zalau, insa apa potabila e perceputa ca “aproape gratis” in Romania.

Daca o sa vizitati multe dintre satele in care au aparut in ultimii ani cismele publice o sa aflati cu stupoare (cel putin asa a fost in cazul meu acum vreo 3 ani) ca nimeni nu plateste nimic pentru apa respectiva.

OK, e platita din banii consiliilor locale (bani publici) insa toata lumea traieste cu impresia ca are apa gratis. Mai ales ca retelele respective de apa sunt facute din fonduri europene. De ce ar consuma cineva chibzuit in astfel de conditii? Apa e insa rara in alte parti. Va zice ceva “secetea grava”?

Doar cei ce au fost in Africa sau in unele zone ale Asiei pot intelege ce inseamna APA. In Shanghai, de exemplu, nu sunt probleme cu apa. Insa orice torni in tine, si trebuie sa torni avind in vedere caldura umeda din timpul verii, trebuie platit. Pina la ultimul gram de lichid, chiar si apa.

Nu incurajez bautul de la reteaua publica de apa insa la noi nu prea sunt probleme. Nu si in China. Si asta in orase cu pretentii, gen Shanghai. Daca fierbi apa (cafea? ceai? supa, ciorba, gatit…) e ok. In principiu. Insa autoritatile te avertizeaza ca e pe riscul tau. Adica, in China, “tap water” sau apa de la robinet nu e potabila. Asta in mod oficial. Noroc ca nu sunt o fire sensibila. Aici ar fi o intreaga poveste legata de Australia (nu, nu e o greseala. La ei sunt chestii foarte grave si foarte complicate) si lipsa de apa dar n-am chef sa dezvolt.

Pe scurt: in Qingzhen, provincia Guizhou, se inregistreaza o seceta severa. In toata partea de nord a Chinei e o seceta grava (de obicei). In Beijing cade rar zapada. E frig iarna, dar nu sunt precipitatii 😉 . Asa ca cei din Qingzhen au prins niste nori si i-au precipitat.

Cu ajutorul unor rachete lansate la nivelul norilor si care imprastie niste substante chimice care condenseaza suficient de mult vaporii de apa ca sa ploua.

Ati vazut vreodata o padure, o pajiste sau un lan de ceva dupa o ploaie? Poate ati vazut: dar ati mirosit asa ceva? E o chestie foarte importanta ploaia asta (chiar si artificiala). Nici o metoda de irigatie nu o poate inlocui. Irigatia ajuta productia agricola pe o anumita suprafata insa nu schimba semnificativ “aerul”. Eu ma bucur, si ma plimb pe strazi, cind ploua :))

Prin 2006 (sper sa nu ma insel) in Romania au fost ploi, urmate de inundatii, atit de serioase incit niste parlamentari (PRM, Gh. Funar daca imi amintesc bine) au infiintat o comisie care sa “ancheteze” posibilul atac meteorologic al Rusiei asupra Romaniei. Chiar au fost mari inundatiile, de la tura aia se trag asigurarile obligatorii pentru locuinte. Cit despre rezultatele anchetei parlamentare privind atacul meteorologic: imi amintesc la fel de mult ca si voi.

Dovada seriozitatea ei.

Atunci am aflat, printre hohotele (neoficiale) ale meteorologilor legate de “atacul Rusiei”, ca Israelul, Rusia si inca citeva tari pot provoca ploi. Sau impiedica (stiam vag, dar atunci am aflat diverse amanunte). S-a intimplat la rusi (inclusiv anul asta, nu pentru prima oara) si la chinezi.

Poate mi se pare doar mie interesant. E insa prima data cind vad cum arata o astfel de “instalatie”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s