Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Shenzhen, mare metropola! (asa cum urmeaza sa aflati)


Voila (click neaparat). Ca sa nu ma suspectati de vorbe in vint.

Cind calci in Shenzhen ar fi minunat sa constientizezi ca tot ceea ce e azi China (a doua? economie mondiala, cel mai mare producator auto, cel mai mare exportator, cel mai mare consumator de energie, tara cu cea mai mare rezerva valutara) izvoraste de la Shenzhen. Plus Den Xiaoping.

Cel putin Huawei trebuie sa va zica ceva. Ehhh, sediul firmei e la Shenzhen!

Nu are importanta, nici cit negru sub unghie, daca imi/ne place povestea si situatia (Europa se simte din ce in ce mai amenintata, insa cum ar putea sa se stie chestia asta in Romania? Partea audio cu Carlo Rubbia merita ascultata.

China de azi e extrapolarea experimentului de acum 31 de ani inceput la Shenzhen. Nu de PCC, cu toate ca era liderul, ci de Den Xiaoping.

Cu bune si cu rele. Pentru ca zone economice de genul Shenzhen a avut si Romania inca de pe la jumatatea anilor ’90. Vi se pare ca am rupt gura lumii? Nope. Deci, o idee nu e suficienta. Rezultatele sunt cele care vorbesc. Si – evident – oamenii vorbesc. Ca de aia au gura!

Chiar sunt curios cum va fi relatata vizita (lunga, dupa standardele cunoscute mie) lui Emil Boc in China. Evident ca in presa romaneasca o sa fie rulate toate legendele “Romania-China”.

Interesante o sa fie, cum vor fi ele, reflectarile in presa oficiala din China. Presa mare si – mai ales – cea de partid. Dupa episodul asta o sa ne putem da seama ce sanse au (majoritatea nu prea) tot felul de gogorite romanesti.

Mda, stiu ca Romania are o “relatie speciala” cu China. Credeti ca nu se va repeta obsesiv in urmatoarele zile? In lipsa de chestii concrete…

Gen vizite de care poti afla doar daca esti o persoana cu adevarat harnica. Voi sa fim sanatosi!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s