Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Madame criza (financiara sau economica, cum va coafeaza)


N-am pretentii de analize (chiar daca as avea astea pot fi confirmate sau nu) insa ziua de 8 august, 2011, a fost doar semnalul. Aurul a crescut, petrolul a scazut, au pierdut bursele. So? Asta e un mare “so”.

Ca sa inteleg (varianta mea, nu obligatoriu reala) trebuie sa apelez la ceea ce am trait in Armata romana. Unde (la Salonta) l-am cunoscut pe capitanul Gavra. Singurul ofiter roman pe care il respect (si el cu defectele lui). Da’ nimeni nu-i perfect 😉

De la domnu’ Gavra am aflat “de ce?” se planteaza minele asa cum se planteaza. Fara urme si dupa un algoritm. Nu era usor sa fi “capitanul Gavra” in Armata romana prin ’96-’97. Toti maiorii, coloneii, si alte grade peste capitan pe care i-am intilnit erau niste incompetenti. Romania spera sa intre in NATO, in valul cu Ungaria, si pe mine nu ma mira ca nu a reusit.

Va puteti inchipui discutiile dintre “mariile lor”, maiorii si coloneii de 1 metru si 50 si ceva de centimetri, cu persoane care aveau firme la vremea aia (prin Hunedoara) sau macar facultatea terminata? Gen: “da de ce e norma 1 de hrana la soldati” sau de ce trebuie sa fie “un pisoar la 6 soldati?”. Ori, ciudat pentru mine, de ce are dreptul un soldat doar la 6 perechi de sosete pe an. Daca se rup in prima saptamina?

Ma rog, ideea e ca de la capitanul Gavra am aflat de raportul de 3 la 1 intre trupele de atac si cele in defensiva (see it on Discovery Chanel). Tot de la el am aflat ca un soldat primeste, intr-o zi de razboi, vreo 2-3-4 incarcatoare pline de cartuse. In functie de posibilitatile logistice si de tipul actiunii in care e implicat.

Ca sa stau la mijloc: 3 incarcatoare. Asta inseamna cam 150 de cartuse de razboi. Daca le tragi la foc automat se consuma in vreo 15-20 de secunde. In rest, te descurci.

Sa zicem ca vezi un pericol si tragi tot ca sa nu patesti ceva (te asteapta acasa o nevasta sau o mama). Ei bine, pina la urmatoarea alimentare o sa dureze vreo 20 de ore. Indiferent de cine si ce o sa apara in fata ta (in context de razboi). Ok, cazurile speciale sunt ajutate. NU PERSOANELE ci cazurile. Adica zonele. Insa dupa ce ai tras ultimul cartus trebuie sa fi constient ca o sa vina baietii rai peste tine si nu ai cum sa-i opresti.

Bursele

Asta s-a intimplat azi si pe burse. Am zis, si ramin la aceeasi parere, ca se va interveni in faza incipienta ca sa se tina evolutia sub un oarecare control. E cea mai logica varianta. Numai ca variantele “logic” nu sunt de prea mare folos in chestiile legate de strategii (daca ati dat click si ati citit cu atentie finalul).

Asa ca marti se va vedea efectul. Cite cartuse s-au tras din “norma” (de BCE, G7, Eurogroup, Japonia, China si SUA) si cu ce efect in tabara cealalta? Bursele au scazut luni cu 2-10%.

Daca si marti scad bursele (poate nu) cu vreo 5% inseamna ca:

– ori “apararea nu prea mai are cartuse”
– ori “atacul” e prea puternic

In cazul asta, miercurea (daca nu apar decizii/interventii exceptionale ) va fi neagra rau. Daca poate fi controlata povestea marti (si evident miercuri) economia mondiala si-a cistigat dreptul la citeva zile linistite de concediu. Ce se va intimpla din septembrie e o alta poveste.

P.S.: Si da, capianul Gavra era unul dintre putinii ofiteri fara burta pe care i-am intilnit. Plus ca avea idee de arme atomice, razboi psihologic, tactica si strategie, tancuri, avioane, puncte cardinale, supravietuire, NATO, buget, politica.

Era detasat de la Oradea de ceva timp (facea naveta) pentru ca nu stia sa-si tina gura. I-au dat sa conduca “compania TR” pentru ca sigur vor fi probleme. Evident ca au fost.

Din punct de vedere militar a avut destule note de plata. Insa ii placea sa discute, sa se consulte si abia apoi sa comande. Era ofiter, nu angajat in armata cu grade pe umar.

Advertisements

One Comment on “Madame criza (financiara sau economica, cum va coafeaza)”

  1. teo says:

    Hehe, tot respectul pentru dom’ căpitan. De oameni care spun ce cred chiar dacă pe urmă iau şuturi e nevoie oricând şi oriunde. Mulţi or zice că am dreptate, puţini ar aprecia când cineva le-ar servi fără zahăr vreun adevăr care îi vizează.

    Oare câţi dintre tinereii generaţiei bambu or şti ce înseamnă TR? La faze din astea începi să-ţi dai seama că trece timpul şi lumea se schimbă.

    Cât despre criză, am impresia că bursele nu sunt tocmai vesele azi, aşa că adio concediu fericit.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s