Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cu ce ne alegem dupa vizita lui Emil Boc in China?


Nu sunt detinatorul adevarului absolut, asa ca ceea ce cititi ar putea fi contrazis de realitate in urmatoarele zile, sapatamini, luni.

Plus ca opinia mea nu se bazeaza pe nimic “hard” e doar cum am simtit stirile despre vizita in China a delegatiei romane. Aproape o saptamina. Poza e de pe guv.ro si ii vedeti pe Emil Boc (stinga 😉 ) si Hu Jintao, presedintele Chinei. Mai multe poze, mai ales de la Shenzhen, pe guv.ro (God! am ajuns sa fac reclama guvernului).

Rid eu rid insa faptul ca l-a lasat pe Boc sa aiba “upper/ whip/ out hand” (mina deasupra la poza, spre obiective) e un gest diplomatic foarte elegant! Sau au facut doua poze, una pentru fiecare public? Maybe…

Altfel, nu e cazul sa adopt o atitudine modest-ipocrita, inteleg mai bine ce s-a intimplat decit cel putin 85% din suita care a participat la vizita. Suficienti ziaristi, ministri destui si chiar premierul Emil Boc.

Din punct de vedere politic vizita e ok (adica nu da pe spate insa nu e nici de neglijat). Economic ramin aceleasi vesnice semne de intrebare. Eticheta “esec” e prea mult insa chestiile concrete lipsesc. Deocamdata (de aia zic ca mai trebuie asteptat, cine stie de unde rasare surpriza).

Sa trecem la treaba. Partea buna e ca Emil Boc s-a intilnit atit cu presedintele Chinei, Hu Jintao, cit si cu premierul Wen Jiabao. Nu e putin lucru. Ca importanta diplomatica cred ca o vizita serioasa in China a inceput sa fie peste orice intilnire “mare” din Franta, Marea Britanie sau Japonia. Probabil inca nu peste o intilnire (acasa la ei) cu reprezentanti de grad zero din SUA. In cazul de fata Barack Obama si Hillary Clinton. Poate si ministrul Apararii, imi scapa acum numele.

Singura explicatie a intilnirilor cu cei doi e faptul ca premierul Emil Boc a fost prezent la ceremonia de deschidere a Universiadei din Shenzhen. Precedenta Universiada (2009) a fost la Belgrad-Serbia, in vecini. V-a retinut cu ceva atentia sau v-a dat planurile de timp liber peste cap?

Universiadele, oricit mi-ar fi de simpatice fiind competitii sportive “curatele”, sunt evenimente minore. A organizat si Romania una la un moment dat. Asa ca orice invitat mai cu “sclipici” da importanta evenimentului. Macar face impresie buna la localnicii care au facut eforturi pentru organizare. Ca si cum la “gala Bute” ar fi fost prezenti premierul Canadei sau… al Ungariei. Se umfla putin orezul in noi, este?

Lista personalitatilor participante la deschiderea oficiala: presedintele Mozambicului, Armando Emilio Guebuza, presedintele Boliviei, Juan Evo Morales Ayma, presedintele din Fiji (insulele), Epeli Nailatikau, presedintele Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, premierul Etiopiei, Meles Zenawi, premierul Emil Boc, directorul general din cadrul UNESCO, Irina Bokova, presedintele Federatiei Internationale a Sportului Universitar (FISU), Claude-Louis Gallien, si fostul presedinte FISU, George Gillian.

Chiar daca lista participantilor nu pare remarcabila, efortul diplomatic al Romaniei e cu atit mai mult de apreciat.

In ciuda vizitei cu 4 ministri (Anca Boagiu, Ion Ariton, Teodor Baconschi si Kelemen Hunor) plus premierul, evenimentul a fost mentionat (din cite surse am consultat, vreo 10, mea culpa daca mi-a scapat ceva) doar in Peoples Daily si la sectia romana a Radio China International.

Chiar un interviu, chestie pentru care merita felicitari atit premierul Boc (pentru eleganta) cit si cei de la CRI. Exista un audio in partea de jos. In poza se vede, in stinga, simpaticul domn Luo (sper sa nu-i gresesc iar numele, e o chestie frecventa la numele chinezesti si mi s-a tot intimplat…). Care recita Eminescu, dupa ani buni de cind l-a invatat 🙂 .

Pentru cei care nu stiu, Peoples Daily e varianta in engleza a “organului de presa” al Partidului Comunist din China. Ar fi fost culmea sa nu aminteasca intilnirea. Cam ca si cum, inainte de 1990, Scinteia sa nu scrie nimic despre vreun premier strain prezent in Romania.

Reflectarea in mass-media din Romania a fost foarte slaba (probabil nici nu a prea fost mult de zis, alta explicatie nu am). Poate cu exceptia Hotnews care a mai publicat cite ceva. Au mai fost stirile agentiilor si cite un reportajel de atmosfera pe cite o televiziune. Radio nu am apucat sa urmaresc. Informatie putina, oricum, in general agenda.

Mai astept putin pentru ca in urmatoarele citeva zile poate mai apar unele informatii sau niste reportaje facute acolo.

Ce-am retinut, pe scurt, e ca Romania ar putea sa aiba un ambasador “plin” la Beijing prin septembrie. A plecat Viorel Isticioaia si “oficiile” le asigura insarcinatul cu afaceri ad interim, Ion Dicu. C-o fi el, ca nu se poate din motive de proceduri diplomatice, habar n-am. Si eu cind nu stiu prefer sa nu ma bag.

Ca s-au prezentat proiecte la care chinezii au fost invitati sa participe, ca partea chineza a “cerut tratament egal” la participarea la investitii (o chestie despre care merita scrise citeva rinduri in zilele urmatoare, e mai complicat) si vesnicele fetish-uri romanesti: sa atragem turisti chinezi si sa le vindem vin (nu stiu de unde ni se trage…)

Despre greutatea vizitei delegatiei romane in China cea mai relevanta faza mi se pare faptul ca la ceremonia de deschidere a Universiadei de la Shenzhen presei din Romania i s-au oferit 3 locuri. Evident ca a fost plin de nemultumiti intre “vedetii si vedetele” de la Bucuresti. Se stia ca vine delegatia insa….

Serios, mai trebuie asteptat pentru niste concluzii serioase. De remarcat efortul, pina una alta. Degeaba ne plingem daca nu facem nimic asa ca e un pas inainte (ca sa inchei in nota optimista :)) ).

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s