Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Turistii chinezi pe care ii asteptam “cu paine si cu sare”


Turismul este “industria ospitalitatii” (de asta ma refer la cu paine si cu sare). In timpul recentei vizite in China a delegatiei romane, premierul Emil Boc zicea “in plan turistic am propus partii chineze un program de cooperare in vederea dezvoltarii si sustinerii reciproce a turismului – atit a turistilor chinezi in Romania, cit si a turistilor romani in China.

Am inaintat partii chineze mai multe propuneri, in primul rind posibilitatea de a oferi unele pachete turistice speciale de tipul turism de tranzit pentru cetatenii chinezi care au deja o viza pentru un stat membru al UE și in cadrul acelei vize pot avea un turism de tranzit de 5 zile in Romania, iar tara noastra este pregatita sa ofere asemenea pachete turistice in conditiile actuale reglementate de legislatia UE”.

S-a mai facut referire si la linia aeriana Bucuresti-Beijing care ar fi, cica, “o aspiratie mai veche a celor doua tari, dar care nu a fost materializata”. M-am referit deja la ea (click aici). Ce sa zic? Ideea cu atragerea turistilor chinezi nu e rea. Anul trecut aproape 60 de milioane de chinezi au calatorit in strainatate (au cheltuit vreo 50 de miliarde de dolari). In 2015, daca nu ma inseala memoria, numarul turistilor chinezi in strainatate ar urma sa depaseasca 100 de milioane.

Plus ca le cresc si cheltuielile pe masura ce creste nivelul de trai si se intareste yuanul (RMB).

Problema e ca Romania (inclusiv oparatorii din turism) nu intelege “China”. Spre exemplu, dupa anul 2000, romanii au uitat cit de greu e sa obtii o viza. Pentru noi procesul acum e simplu, mergem in multe locuri chiar fara viza, insa pentru un chinez obisnuit nu e atit de simplu.

Daca obtine viza pentru o tara din UE (spatiul Schanghen, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei) poate circula liber. Va inchipuiti ca daca poate alege sa vada citeva tari europene (Franta, Italia, Marea Britanie, Germania, Elvetia – ca e in Schenghen – Spania…) o sa aleaga Romania?

Pentru ei (99% dintre chinezi) Romania nici macar nu exista, cum sa le treaca prin cap sa o viziteze? Cei care au bani sa viziteze Europa fac parte (cel putin) din clasa de mijloc. Sunt persoane ahtiate dupa “branduri”, chestii de firma. Nu mi se pare ca Romania exceleaza la capitolul ofertei largi de produse de lux si a preturilor competitive in domeniul asta.

Plus ca, pur si simplu, turismul romanesc nu e “ospitalier”. De ce credeti ca aleg atit de multi romani sa-si petreaca concediul in Bulgaria, Turcia, Croatia, Grecia. Si preturile sunt importante, evident, insa serviciile fac adevarata diferenta.

Daca te plimbi putin prin centrul Bucurestiului (si in alte zone frecventate de turisti straini) sigur o sa vezi grupuri mai mici sau mai mari de vorbitori de franceza. Insa celebrele autobuze supraetajate, un exemplu la indemina, sunt inscriptionate doar in engleza. Probabil ca cei mai multi turisti francofoni se descurca si in engleza insa cred ca s-ar fi simtit mult mai bine daca ar fi vazut inscriptii si in limba pe care o vorbesc. Chestie de ospitalitate, de a face omul sa se simta bine in vacanta

Mai ales francezii sunt sensibili la chestii de genul asta.
Chinezii, cu extrem de rare ocazii, nu vorbesc nici engleza nici franceza. Poate la un nivel foarte rudimentar. Inscriptiile cu caractere latine (in general vorbesc, nu pentru citeva cazuri particulare) sunt la fel de inteligibile pentru chinezi cum sunt pictogramele lor pentru noi.

Haideti sa fim si mai optimisti. Sa presupunem ca discutam despre turisti chinezi vorbitori de engleza (sau franceza, daca va place) si aleg Romania. Ce maninca ei, la micul dejun de exemplu, stie vreun hotelier, pensiune din Romania? Ma indoiesc.

Nu le plac lactatele. Degeaba le oferi fulgi cu lapte, paine cu unt, sau iaurt. Nu maninca paine (accepta chestii spre cozonac) si nu le place sarat. Degeaba i-am primi cu paine si cu sare. Nu le place acru, amar, murat. Ori la noi sunt destule chestii de papat cu gusturi de astea.

La ce ore maninca? Eu i-am vazut infulecind pe la 8-9 dimineata, pe la ora 16 si s-ar putea sa mai aiba o masa mai tirziu. Nici macar eu nu stiu, insa macar sunt constient ca au alte obiceiuri ca ore de luare a mesei si meniu.

Cred ca un chinez ar avea mari probleme cu mincarea in unitatile turistice din Romania. Ar trebui sa se descurce pe cont propriu, insa nu cred ca asa isi inchipuie cineva o vacanta perfecta pe care sa o povestesti acasa si sa ii convingi si pe altii sa viziteze Romania.


One Comment on “Turistii chinezi pe care ii asteptam “cu paine si cu sare””

  1. teo says:

    Azi sunt rea şi îmi vine să propun varianta “cu câine şi cu sare”. Dacă mai ţii minte, cam acus un an ne înspina curiozitatea dacă îi mănâncă, au ba. Firma la care lucrez acum are fabrică în Guangdong şi colegul chinez mi-a înlăturat şi ultima îndoială. Aşa cum zice bancul, acolo se mănâncă tot ce are patru picioare, mai puţin masa şi scaunul. Şi lui îi place cărniţa de ham-ham. Cică e recomandată mai ales iarna, că are proprietatea de a încălzi organismul.

    Asta de bine că în Shanghai sau Hangzhou dau o grămadă de bani să-şi “înmatriculeze” odrasla canină, că altfel nu au voie cu ea pe stradă…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s