Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Pretul aurului e o bula speculativa (read my lips!)


A scazut putin azi, la pretul unciei de aur ma refer, insa a scazut PUTIN raportat la recordul de 1.900 de dolari. Pe pietele din Asia a fost cotat la 1913,5 USD uncia.

Doua chestii trebuie avute aici in vedere. In primul rind valoarea tot mai scazuta a dolarului american (raportat la alte valute). Una e 800+ de USD prin 1980 si cu totul alta mincare de peste sunt 1.900 de USD in 2011. Risc totusi sa cataloghez evolutia pretului unciei ca balon/bula speculativa

Si asta cu toate ca stiu ca exista destule prognoze de 2.000-2.500 de dolari uncia de aur. Repet, depinde si de “valoarea comparata” a dolarului american. Aurul are intr-adevar o anumita fascinatie (click pe link). Insa s-au depasit deja limitele rezonabile.

In afara de marii meseriasi din finante, cu cunostinte serioase legate de aur, oricine se baga acum o sa piarda bani. Un fenomen asemanator (de bula sparta) o sa se intimple in septembrie, anul asta, sau anul viitor (in functie de evolutia economiei reale), pe piata chiriilor din “marile centre universitare”. Click aici. Cererea nu creste niciodata la infinit si apar corectii la oferta.

Pretul unciei de aur are absolut toate ingredientele unei bule. Aurul a devenit o chestie populara (care preocupa o mare masa de persoane ce discuta/investesc in aur) are o crestere tot mai exponentiala si nu poate fi produs (situatie in care bula s-ar putea mentine cita vreme exista resurse de productie). E suficient sa va uitati la graficul pe 20 de ani si pe 1 an (5 ani, daca vi se pare mai relevant) de aici. Cresterea accelerata din dreapta ar trebui sa dea oricui de gindit.

Evident ca nimeni nu stie cit va dura pina la spargerea bulei si scaderea dramatica a pretului. Daca ar exista asemenea persoane sunt DEJA miliardari. In linii mari o sa mai dureze citeva luni. Poate inspre un an, insa ma indoiesc.

Cind toata lumea se asteapta ca pretul la o chestie sa creasca impinge bani in respectiva directie si, evident, pretul creste. Numai ca ciclul asta la un moment dat se sfirseste oriciti bani s-ar tipari.

Din motive geografice, demografice, economice si altele. Expansiunea unei bule nu poate dura la infinit pentru ca lumea (fizica) in care traim are granite. Cind bula se apropie de granitele respective se sparge. Urmeaza un astfel de moment cu aurul.

O sa fie o noua lectie invatata din “piata”. Orice scade, poate creste la un moment dat. Orice creste, poate scadea. Oricare ar fi directia evolutiei nu poate dura la infinit. De retinut.

PS: O uncie e 28,25 grame.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s