Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Miracolul chinezesc”, cum se face?


Ca sa punem lucrurile la punct, de la inceput, in China nu se traieste bine. Oricum, binele e o notiune relativa. Adica in ciuda faptului ca viata nu pare usoara in Romania se traieste mai bine decit in China. Cel putin asta e parerea mea.

Ce sa mai compari nivelul de trai al chinezului obisnuit cu cel al francezului, neamtului, al japonezului sau al americanului… Exista, e adevarat, milioane de oameni in China care au o viata frumoasa insa trebuie tinut cont de faptul ca populatia este de 1,3 miliarde. Adiva mii de milioane de oameni. Numai numarul milionarilor chinezi (in dolari americani) depaseste populatia oricarui oras din Romania cu exceptia Bucurestiului. Sunt vreo 500-600 de mii. Exista insa un lucru pentru care China e admnirata in cea mai mare parte a lumii. Cresterea economica neintrerupte de peste 30 de ani, astfel incit a devenit a doua economie a lumii.

Cresterea economica a Chinei are dopua motoare. Investitiile (mai mult sau mai putin inspirate, sunt destule teorii pro si contra) si exporturile. Practic, China a devenit fabrica lumii. Secretul exporturilor e mina de lucru ieftina. Numai ca asa nu o sa mearga pe termen lung. Daca mereu salariile vor fi foarte mici, viata chinezilor nu se va imbunatatii. Despre limitarile modelului “copiat/produs ieftin” cititi aici.

Conducerea de la Beijing e constienta de chestia asta. Asa ca face tot ce poate pentru a urca pe scara “valorii adaugate”. Acum, de exemplu, chinezii exporta vreo 700 de milioane de tricouri pentru a putea cumpara un avion Boeing. Nu-i foarte ok. Asa ca incet-incet, prin interdictii impuse firmelor straine, incearca sa-si dezvolte industria aeronautica, de transport pe cale ferata, de informatica, s.a.m.d. Incearca sa invete si sda inoveze. Insa chestia asta nu se poate fara sa ai oameni foarte bine pregatiti profesional.

In ultimii 10-15 ani, China a investit foarte mult in invatamint. Daca in Romania nu se respecta legea privind alocarea pentru Educatie a cel putin 6 % din PIB (stiu, nu sunt bani) si cam 1,5 % din PIB pentru cercetare (conform angajamentelor Romaniei in cadrul UE. Stiu, nu sunt destui bani) in China se investe si inca foarte mult.

Asa se face ca intr-un recent top al performantelor universitatilor din lume (exista mai multe topuri, pe asta il gasiti ca Shanghai Ranking, ARWU), 23 de universitati din China continentala (fara Hong-Kong) sunty in Top 500 la nuivel mondial. Hong-Kong, cu o populatie de vreo 7 milioane, are 16 universitati in Top 500 mondial.

Americanii ramin cei mai tari la capitolul asta. Top 10 se prezinta cam asa (universitatile): Harvard, Stanford, MIT, Berkeley, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago si Oxford. Nici Franta sau Elvetia nu stau rau.

Cele mai bine cotate universitati din tarile Asiei sunt doua din Japonia: University of Tokyo (locul 21) si Kyoto University (locul 27). Din China (fara Hong-Kong) cea mai bine clasata e Tsinghua (Beijing – cea din foto) pe locul 151.

Urmeaza Universitatea Pekin (Beijing) si universitatile Fudan, Nanjing, Shanghai Jiao Tong si Universitatea de Stiinta si Tehnologie sau cea din Zhejiang.

S-ar putea ca perfomanta universitatilor din China sa nu para impresionanta, mai ales daca le comparam cu ceea ce se intimpla in SUA. E insa doar o aparenta. Romania, stat membru UE si cu un nivel de trai mai ridicat decit cel din China, nici macar nu poate visa la asemenea performante.

In plus, pentru cei care nu stiu, in China a avut loc si o “revolutie culturala” care a ras la pamint sistemul de educatie. Conform wikipedia intre 1066 si 1968 ” principalii locotenenti al lui Mao Zedong, vicepresedintele Lin Biao si sotia lui Mao, Jiang Qing, au organizat o militie de tineri numita Garzile Rosii pentru a rasturna inamicii lui Mao si pentru a recapata control asupra aparatelor statului. In haosul si violenţele care au urmat, milioane de oameni au murit sau au fost bagati la inchisoare”.

“Clasa conducatoare din trecut si intelectualii au fost numiti de dreapta, revizionisti, elemente negre sau elemente mafiote negre. Locuintele le-au fost confiscate si oricine care nu se potrivea cu sistemul de valori a lui Mao a fost distrus”.

“Elita intelectuala”, profesorii, au fost batuti de elevi-studenti si unii chiar ucisi. Cei care scapau cu viata erau trimisi sa munceasca la tara, pentru a intelege ce inseamna “munca productiva”. Au stat si cite 10 ani unii dintre ei.

Advertisements

One Comment on ““Miracolul chinezesc”, cum se face?”

  1. […] Sergiu, că m-ai adus pe linia de plutire când ai pomenit de Universitatea din Zhejiang în postul tău despre învăţământul din China. Altfel nu mi-aş mai fi adus aminte că am fost acolo în septembrie […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s