Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Bancile chinezesti pe cale sa scirtie


In privinta agentiei de rating Fitch nu are rost sa intru in amanunte. De fapt nici legat de S&P si de Mooody’s. Clientii lor sunt corporatiile si se adreseaza specialistilor in finante insa nu cred ca exista multe persoane care sa nu fi auzit de ele in ultimii 2-3 ani.

Anyway, Fitch a avertizat mai multe banci din China ca proiectele de infrastructura pe care le-au finantat cu larghete ar putea (sublinierea mea) crea probleme in viitorul nu foarte indepartat.

Cine urmareste Asia si China stie deja ca investitiile finantate de agentiile de investitii ale autoritatilor locale si regionale din China ridica multe semne de intrebare in ceea ce priveste viabilitatea economica.

Agentiile de investitii au fost infiintate pentru ca legislatia din China nu permite autoritatilor sa inregistreze deficite bugetare (cam cum e povestea din Romania cu limitarea prin Constitutie a deficitului bugetar la 3% din PIB).

Pentru a preintimpina efectele crizei economice care matura lumea, in 2009 agentiile astea de investitii (entitati separate insa sub controlul autoritatii locale) au luat bani de la banci si i-au bagat in tot felul de chestii foarte admirate in Romania.

Cel mai lung pod (?, eventual un clik pe link), cel mai scurt pod, cea mai inalta cladire de pe o raza de 3 kilometri in jurul ei, autostrazi, readucerea la starea initiala a unor site-uri care cerusera UNESCO sa le declare protejate, viaducte (click pe link), complexe rezidentiale. Intelegeti ce vreau sa zic.

O parte vor fi de succes (economic vorbind), o alta parte nu. Intrebarea la care nu prea se stie raspunsul si care va avea efecte asupra sistemului bancar din China e: care e raportul dintre cele doua parti?

Ma rog, la toata aceasta incertitudine s-a adaugat si “alte investitii in infrastructura”, sustine Fitch. Bancile trebuie sa urmareasca cu atentie “valoarea reala” a garantiilor. Estimarea riscurilor nu e o joaca de copii.

Conform Fitch Ratings, cinci banci ar putea avea dificultati: Banca pentru Industrie si Comert a Chinei (ICBC), Banca pentru Comunicatii, Banca Beijingului, Banca de Constructii a Chinei (CCB) si Banca Chinei (BOC).

Nu cred ca a trebuit sa ma nasc eu pentru a intelege dumneavoastra ca, mai ales in contextul actual legat de bugetele si datoriile SUA si ale Europei, niste probleme mai serioase in China ar radia dureri mari pina pe malurile Dimbovitei, Muresului, Crisurilor, Begai, Bahluilui, Somesului sau ale Tisei.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s