Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Un fel de BAC pentru prezidentiale. In Kyrgyzstan


Pentru cei care si-au plins sau le-au plins de mila celor care au dat BAC-ul supravegheati de camere de luat vederi. Chestie care, sustin multi, i-ar fi stresat si ar fi dus la rezultate proaste.

Unu’ la mina. In aproape toate intersectiile din orasele mari sunt camere de luat vederi. La fiecare bancomat, la orice casa de marcat esti supravegheat de camere. Si totusi se traieste. O chestie interesanta, pentru mine insa, in Kyrgystan. Se apropie alegerile prezidentiale iar cei care vor sa candideze au trebuit sa dea un examen (dur!) de cunoastere a limbii kyrgyze. Totul transmis in direct de televiziune, sa vada si poporul.

N-o sa intru in prea multe amanunte insa 83 de candidati au fost eliminati la proba de cunoastere a limbii. Zic ca testul poate fi comparat cu un mic BAC.

Au fost 3 probe dintre care prima scrisa. Candidatii au trebuit sa faca un rezumat scris al propriului program prezidential. La 5 greseli de gramatica sau scriere, candidatul a fost eliminat. (foto bbc.co.uk)

Pina la urma, chiar daca te ajuta supreveghetorii sa treci de BAC (cum au sperat unii) nu poti fi sigur ca n-o sa mai dai in viata vreun test de limba. Mai bine inveti, zic.

Probabil putina lume isi mai aminteste, insa Kyrgystanul l-a alungat de la putere anul trecut (proteste violente, cu mortiii aferenti) pe fostul presedinte Kurmanbek Bakiyev.

E cu atit mai remarcabil cu cit presedinte interimar a fost desemnata (printr-un referendum) o femeie: Roza Otunbayeva. Intr-o tara din grupul “abcSTAN” e o chestie deosebita. Nici in Romania si nici in alte tari mult mai democratice nu ajung femeile usor la conducere.

Mai mult, in ciuda parerii destul de larg raspindite ca tarilor asiatice nu li se “potriveste” modelul democratic de inspiratie occidentala, Kyrgystanul vrea sa devina republica parlamentara. Adica fara un “tatuc” cum se obisnuieste in multe locuri.

Alegerile sunt pe 31 octombrie.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s