Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Partea cacanie a energiei “verzi”


Din perspectiva evergiei verzi si regenerabila oamenii se impart in trei categorii: sustinatori (destul de vehementi), cei impotriva (cu argumente pe care le poti accepta sau nu) si indiferentii. Cei din urma sunt indiferenti la cele mai multe chestii care ii inconjoara.

Aparent, punctul forte al energiei eoliene, solare, geotermale (s.a.m.d) e ca nu se termina si e “gratis”. Plus, subliniaza majoritatea sustinatorilor, nu afecteaza mediul.

Ar fi multe de zis la capitolul “energie gratis”. Pe termen foarte lung, citeva decenii, poate fi privita si in felul acesta. Pe termen scurt cheltuielile cu generatoarele eoliene sau panourile solare sunt mari. Probabil ca pentru independenta energetica a unei familii, fara scaderea confortului, panorile solare capabile sa produca energia ar costa vreo 20 de mii de dolari.

Mai adaugati si un sistem de stocare a unei cantitati semnificative (acumulatori) si veti vedea ca investitia in energia “gratuita” a soarelui e marisoara si depaseste cheltuielile cu consumul de energie conventionala (la preturile actuale) pe o perioada destul de lunga.

La varianta cu energie eoliana partea cu stocarea energiei e si mai semnificativa.

Poate ca pe masura ce va creste pretul petrolului, a gazelor si a carbunilor, variantele “verzi” (tot mai eficiente, datorita tehnologiilor noi) vor deveni mai interesante. Poate.

Nici in ceea ce priveste protejarea mediului nu trebuie sa ne mintim singuri. Producerea lor e atit de poluanta incit s-a lasat, zilele astea, cu scandal in China.

Citeva sute de persoane au protestat la Haining, provincia Zhejiang, impotriva poluarii (sustin ei) cauzate de compania Zhejiang Jinko Solar.

Localnicii sustin ca in riul din zona au fost deversate substante foarte toxice (rezultate din procesul de productie a componentelor si panourilor fotovoltaice) si ca viata le e pusa in pericol. Cit de serioasa e problema (si protestul) va dati singuri seama din poza de mai jos (aparuta in The Guardian). Panourile (se vad in poza) solare care asigura lumina pentru fotografie? De nepretuit!

Advertisements

One Comment on “Partea cacanie a energiei “verzi””

  1. b says:

    exact. e mult greenwashing in ziua de astazi. tot mai bun e ‘reduce, reuse, recycle” decat sa-ti faci energie “curata” si sa lasi plasma toata noaptea aprinsa ca e “background misto”

    cat despre proteste, astfel de public disorder-uri sunt in china in anii recenti intre 60- 90 de mii de incidente pe an ( se publica statistica, cred ca de catre militieni si e preluata de presa) deci dupa cum bine ai spus tu “china” – un concept construit si nu fix ca si toate nation-states(benedict anderson) fiind o tara mare sufera mai ales prin prisma diferentei in informare a presei de limbi diferite. adica un acces ai in chineza ( posturile Hk, Tw etc) si altul e cazul in engleza, germana, franceza. multi corespondenti din “china” au niste perspective atat de cliseistice si habarniste de te-apuca durerea de cap. tot aceleasi placi si da-i si da-i…… sunt orientalisti si nu discuta concret dezpre “x in china” ci china in jos si in just, MULT prea general si epistemologic absolut fals.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s