Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Statele Unite ale Europei


Vocea “euroscepticismului” se face tot mai auzita in Romania. Ramine de vazut daca o fi bine sau rau.

Ca tara europeana saraca, in ciuda legendei ca dam mai multi bani Uniunii Europene decit incasam, Romania are un grad (inca) scazut de euroscepticism. Mai nou au inceput sa apara astfel de pozitii pe fondul stirilor cu “contribuim cu mai mult decit absorbim” (de bani e vorba) si a “descoperirii” de catre clasa politica romaneasca a adincirii integrarii.

Poate chiar o uniune din punct de vedere fiscal. E greu sa reactionezi (UE) cu viteza suficienta la diverse chestii atita timp cit trebuie unanimitate la vot. Adica sa fie de acord cu o decizie si Grecia si Germania si Marea Britanie si Polonia si Cipru si Irlanda si Cehia si Spania si Romania si Ungaria si Slovenia si Portugalia si… am obosit.

E greu. Statele Unite ale Americii au citeva chestii in comun (armata, fiscalitate, ceva buget) si in rest isi vad fiecare de treaba lor. Daca un stat (din SUA) vrea sa desfiinteze pedeapsa cu moartea nu are decit sa o faca. Asta nu-i obliga si pe restul sa-l urmeze.

Cind insa e vorba de interes comun, vorbeste doar Washington-ul. Credeti ca trimiteau Statele Unite oameni pe Luna daca facea fiecare stat ce ii trece prin cap? Nu cred.

Fara sa sustin (in mod gratuit) puncte de vedere sindicaliste cert e ca uniunea da putere. Se numeste sinergie. Niste grafice interesante puteti vedea in The Economist.

Cam cum ar fi China daca fiecare provincie ar fi o tara independenta. Click aici.

Sau cum ar fi SUA daca fiecare stat ar fi independent. Click aici.

Daca o sa consultati graficele o sa realizati (in cazul SUA, China fiind putin cunoscuta in Romania) ca INDIVIDUAL statele americane nu sunt remarcabile. Poate cu exceptia Californiei, a Texasului si a inca vreo doua. Insa ca uniune, SUA e “nr. 1”.

Asa ca, zic eu, chiar daca s-ar pierde niste prerogative ale suveranitatii, Statele Unite ale Europei nu sunt cea mai proasta idee. Asta daca UE vrea sa faca fata competitiei cu China, Rusia si SUA.

Advertisements

3 Comments on “Statele Unite ale Europei”

 1. teo says:

  Interesantă idee şi cred că ar rezolva foarte multe probleme care ne ard la degeţele în ultimul timp. Numai că:

  1 SUA s-au născut ca o naţiune cu concepţii federative şi li se pare că aşa e normal să fie.
  2 În China descentralizarea de acum a fost introdusă doar de vreo treizeci de ani, de când cu reformele lui Deng Xiaoping şi e primită cu braţele deschise tocmai pentru că e văzută ca o relaxare.
  3 Deşi Putin face spectacol în care joacă rolul de băiat mişto, tot ţine în pumn de fier tot ce mişcă în Rusia, iar ce e descentralizat e în mâna oligarhilor agreaţi de el. Sunt curioasă dacă va avea parte şi de al patrulea şi următoarele mandate, că la cel de-al treilea, deja cred că sărit din Constituţie, a fot rugat de Medvedev, care a prestart ca o cârpă.
  4. Ultima amintire a Europei despre mai multe naţiuni şi un singur conducător poartă numele de imperii şi abia de vreun secol s-au destrămat. După un război mondial.

  Başca… 5 Sunt atâtea orgolii pe continentul ăsta, fiecare se crede cu mult mai deştept decât vecinu-său şi încă se mai trezeşte câte o minte febrilă să scoată la iveală idei naţionaliste şi de secesiune. Exemple avem şi lângă şi printre noi (ex-Yugoslavia, Ţinutul Secuiesc). Se pare că nici în Belgia lucrurile nu sunt tocmai netede şi pieptănate. În nordul Italiei e plin de pereţi cu graffiti care spun “Trentino libero”, cu toate înlesnirile de zonă favorizată care li se acordă.

  Cele trei exemple pe care le dai tu verifică teoria sociologică ce spune că valoarea unei echipe poate fi mai mare decât suma valorii membrilor ei. Dar există şi varianta inversă. Sper să n-o confirmăm dacă reuşim să de adunăm într-un stat federal.

  Şi dacă nu ne iese din prima… Na, că tot mă pun în seara asta pe cârcotit… Mai avem a doua şansă, când populaţia Europei o să fie preponderant musulmană.

  • sorin says:

   Orgoliile mor ultimele iar in Europa acestea sunt terifiant de puternice si adanc inradacinate conform educatiei din familie in toata Europa indiferent de tara. Daca se doreste o competitie economica reala, UE v-a trebui sa hotarasca ce vrea,cu riscurile de rigoare.Nu ar trebui in acest context ingnorate declaratiile deloc intamplatoare ale raposatului Muammar Gaddafi,cand spunea ca nu este nevoie de actiuni armate asupra Europei.Sporul demografic al populatiei musulmane in Europa v-a duce inevitabil la cresterea populatiei islamice.La orgoliile europene se v-a adauga cel islamic.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s