Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Multumesc (Andrei) pentru “Africa”


Nu am citit toate postarile (ca sa fiu cinstit) insa cit am apucat a fost interesant. Africa merita mai mult si Africa o sa primeasca mai mult. De la China, UE sau SUA, indiferent. Revin aici (click pe link) din cauza ca, trecut in blogroll, nu mi s-a parut ca are prea multi cititori de la mine. Chiar e interesant. Asa ca merita.

Asta ca sa nu mai zic de faptul ca o parte dintre tarie africane (ajutate aparent de UE, China si SUA) au oaresce venituri potentiale din zacaminte. U know, “comodities”. So, sa nu va surprinda cind Africa va fi chemata sa ajute Europa.

PLUS: Habar nu am cine e Andrei, daca tot am fot intrebat de “promovezi romaniaactualitati.ro”. Nu, nu promovez nimic. Doar ca omul are o povestioara interesanta.

Advertisements

5 Comments on “Multumesc (Andrei) pentru “Africa””

 1. Ana says:

  Eu spun ca fiecare continent cu perioada lui, sa termine cu zacamaintele din Asia si apoi se apuca si de Africa. Africa este un fel de cont de economii pentru zile negre, a sunat urat asta 🙂

 2. teo says:

  @ Ana. Am lucrat la un moment dat cu un tip foarte citit, umblat şi deştept, care a avut norocul să prindă nişte delegaţii ceva mai lungi prin Africa. Ne-a spus să fim atenţi cam în zece ani, pentru că se va vorbi tot mai des de continentul ăsta, pentru că încă de pe vremea când a trecut el pe acolo Africa a început să fie pregătită pentru apariţia “omului alb”.

  N-au trecut decât vreo şapte de atunci şi, uite, lucrurile încep să se mişte. Nu mai departe firma la care lucrez acum şi care şi-a deschis şi a doua fabrică în Nigeria, făcând trei cu cea din Africa de Sud.

  Acum, că omul o să fie mai galben decât se credea, asta e. Nu-i a cui se potriveşte, ci a cui se nimereşte. Nici vremea nu poţi s-o prevezi cu prea mare acurateţe mai mult de câteva zile. Despre viitor nu se poate pune problema, că sunt prea multe variabile.

  • @ teo & ana

   Din punctul meu de vedere, ca sa intelegi Africa trebuie sa te fi nascut intr-o tara ca Romania. Asa cum insist (obsesiv?) in cazul Chinei, un om obisnuit nu poate intelege ce si cum se intimpla acolo. Pentru ca 99% dintre informatiile care se afla in Romania despre China sunt traduceri din agentii sau presa internationala.

   Exista destui romani care ajung in China insa ei nu au forta sa schimbe (in bine sau rau, n-are importanta) ceea ce se crede despre China. Sau India sau Georgia sau o tara oarecare din Africa. Singura cultura pe care o cunosc si inteleg romanii e cea “occidentala” pentru ca despre ea afla mai multe si la ea se pot raporta. Nici macar Rusia, “vecinul mare si hraparet”, nu e cunoscuta cu adevarat in Romania.

   Cel mai usor exemplu pe care il pot da pentru a pricepe cineva de ce nu avem cum sa intelegem (in Romania) tari precum China sau cele africane e un exercitiu de imaginatie: ce-ati stii despre Romania daca ati citi doar presa occidentala? (la orice prostie scrisa de ei, din punctul nostru de vedere, ne enervam ca habar nu au despre ce scriu. Liberation, The Economist, CNN, El Pais, Pravda, BBC, FT, Marca, Reuters, AFP, AP, New York Times, WSJ, The Guardian bla, bla, bla. Ca sa nu mai zic ca si mass-media respectiva are propria agenda, indiferent de adevar. Asa ca Romania e in continuare – in presa anglofona – “ex-comunist country” si “second poorest in EU”.) La mai bine de 20 de ani de “ex-comunist”.

   Cam ca si cum ai descrie Pakistanul, mereu, ca “fosta componenta a Indiei coloniale in perioada conducerii britanice”. Ce sa mai zic de Republica Moldova, Ucraina. Lituania sau Estonia care par sa fi ramas vesnic “fosta republica sovietica”? De parca s-au cerut ei in URSS.

   Deci toata presa pe care o credem – ca natie – (traducind din ea) cind ne livreaza informatie din Asia si Africa ne enerveaza cind scrie ceva de Romania si ni se pare o mare minciuna din galaxia conspiratiilor. Cinstit, credeti ca gasesti multi oameni care sa stie ceva concret despre divergentele dintre israelieni si palestinieni? Sau care e diferenta intre musulmanii siiti si cei suniti? Salafistii va par rai sau buni?

   Africa, la fel ca orice loc, e foarte diversa. Are bogatii mari, nu ceva de speriat, insa si un mare ghinion.

   Practic toate tarile nu au conducatori carora sa le pese mai mult de oameni decit de ei. Mix de religii, clanuri sau triburi (e greu de priceput asa ceva cu minte romaneasca), limbi diferite, religii, divergente istorice, granite neclare (din cauza trecutului colonial, multe tari sunt foarte dreptunghiulare), saracie, lipsa de informare, acces aproape imposibil la educatie, distante mari (din motive de zone desertice), infrastructura proasta, etc.

   Nu se pot compara diferentele dintre Romania si Germania (mari, din perspectiva noastra) cu diferente mult mai profunde. Si cultural si culinar si geografic si religios si social. Si oricum mai vreti.

 3. teo says:

  Daca vrei sa vezi cum poate fi desfiintat, chiar daca nu e sters un blog de pe RRA, da click pe linkul ce l-ai pus catre blogul lui Andrei. Unii se pare ca au fost mai norocosi sau au totusi la IT un ingeras pazitor care ii iubeste.

  • @ teo

   M-am uitat insa poate chiar el (Andrei) a sters. Poate are alt proiect si nu vrea sa se autocanibalizeze? Nu stiu, n-am nici o dovada insa nu pot exclude varianta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s