Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

A iplecat, no’, kia?


Nu e o greseala in titlu (doar ca nu se poate in titlu pe varianta free la wordpress. Ar fi trebui sa arate cam asa – gen tabloid – “A i(plecat), Nokia?”).

Pierderea locului de munca de catre cei aproximativ 2.000 de salariati de la fabrica Nokia din Jucu, judetul Cluj, nu e o tragedie la nivelul intregii economii a Romaniei. Cu toate ca asa e perceputa.

“Tatuca” Stalin avusese o vorba: moartea unui om e o tragedie, moartea unui milion de oameni e o cifra statistica.

Exista destule comune sau orasele in care numarul celor care ar trebui (si ar vrea) sa munceasca depaseste cu mult 2.000. Vi se pare ca daca ne-am trezi miine dimineata fara Slobozia, Jibou, Petrosani, Carei, Suceava sau Tulcea pe harta (fara indoiala ca numarul celor care nu au un loc de munca ar scadea, cu mai mult de 2 mii, oricare ar fi localitatea stearsa de pe harta) am fi intr-o situatie economica mai buna?

Multi dintre cei nefericiti acum au ris in pumni cind Nokia inchidea fabrica din Germania (in 2007, la Bochum) ca sa o construiasca pe cea de la Jucu.

Chiar daca unii sau altii vor arata cu degetul spre: Basescu, Boc, Ialomitianu, sindicate, taxe, Codul Muncii, opozitie sau presa, unul dintre cei mai importanti vinovati e nenea din imagine. Steve Jobs, “mister Apple”. Vinovat fara vina :))

Fabrica Nokia de la Jucu s-a inchis din cauza a doua greseli. Daca te uiti retrospectiv poti gasi destui vinovati. Acum vreo 4 ani nu cred ca cineva ar fi avut argumentele pe care le serveste astazi.

Principala greseala e ca Nokia nu a inteles la timp schimbarea prin care trecea domeniul comunicatiilor mobile. In SUA, Nokia reusise dupa un razboi lung sa ingenuncheze Motorola. Ocupata cu razboiul asta (printre altele) Nokia a neglijat dezvoltarea de telefoane inteligente.

Prinsesera deja viteza cei de la RIM cu Blackberry si Apple nu ascundea (dimpotriva) ca urmeaza sa lanseze un telefon revolutionar.

iPhone

Nu e neaparat revolutionar, tehnologiile pe care le foloseste existau in diverse variante, insa “magicianul” Steve Jobs a reusit sa faca un mix cu succes comercial. Nu cred sa nu va amintiti cozile care se formau la magazinele Apple cu zile intregi inainte de scoaterea la vinzare a unui produs. Amanunte aflati cu un click aici. Asta ca sa nu amintesc si de Samsung ca se lungeste povestea.

Daca va uitati pe strada o sa vedeti ca telefoanele nu mai sunt doar niste aparate la care poti conversa. Si asta e in Romania, tara cu o putere de cumparare scazuta. Va dati seama ce e in SUA sau alte tari cu nivel de trai ridicat…

Nokia nu face telefoane rele, dovada ca ani la rind a avut un succes monstru. Probabil ca unul din doua telefoane din lume sunt Nokia.

Insa telefoanele produse la Jucu aveau succes comercial mai ales in tarile sarace din Asia (India, Filipine, s.a.m.d) si in cele din Africa.

Componentele se produc in Asia asa ca transportul lor la Jucu pentru a fi asamblate si duse inapoi sau spre Africa nu prea are justificare economica. Asta ca sa nu mai zic ca se adreseaza unor clienti cu venituri modeste, sensibili la pret. Credeti ca salariile din Romania, asa mici cum sunt ele, se compara cu cele din China, India, Pakistan sau vreo tara din Africa? Nope.

Cealalta problema care a fortat Nokia sa renunte la Romania e criza economica. Hai, ne-am saturat cu totii de ea.

Actiunile Nokia au scazut cam cu 50%

Din cauza asta cei care detin actiuni Nokia se simt (sunt, de fapt) cu mult mai saraci. Ca sa intelegeti sentimentul inchipuiti-va ca ati cumparat o locuinta sau un teren si dupa citeva luni valoarea lui s-a injumatatit. Zic, aveti 100k de euro, cumparati o casa si va treziti ca valoreaza 50k. Nasol, nu?

Bine, dar de ce ne-ar interesa pe noi ce simte un investitor la burse?

Imaginea lor (a “speculantilor” care merita orice taxa in plus) e de tipi smecheri la costum la 4 ace. Sau de burtosi cu monoclu si cu barbie dubla. Sunt si de astia, insa investitii foarte mari pe burse au si bancile sau fondurile de pensii.

Daca fondul de pensii la care cotizati v-ar anunta ca acumularea (banii pe care i-ati depus) – investita in actiuni Nokia pentru ca e o compania mare (nu se poate intimpla pentru ca legea interzice o asemenea expunere=asumare de risc. Legile insa sunt perfectibile si daca “actiunea Nokia” ar fi crescut sunt sigur ca nu v-ar fi deranjat modificarea lor in sensul cresterii posibilitatii de expunere pe un activ) – s-a injumatatit in ultimul an e foarte probabil ca nu v-ar conveni. Chestie pe care ma indoiesc ca i-ati ascunde-o conducerii fondului de pensii.

Managerul fondului de pensii care ar avea multe actiuni la o companie in situatia Nokia ar cere si el (in Adunarea Generala a Actionarilor, AGA): “reduceti costurile si cresteti profitul!!!!”.

Macar de la cei care au avut interesul si rabdarea de a ajunge pina aici am pretentia sa stie ca profitul estimat mai mare duce la cresterea pretului actiunilor unei companii.

Pe romaneste asta se traduce: costuri mai mici (inclusiv cu salariile, tare-s curios cum ar fi primit cei de la Jucu o scadere a salariilor din motive de “cresterea competitivitatii”) si/sau vinzari mai mari.

Cred ca sunteti de acord ca, in situatia in care tocmai am descris-o, Nokia nu poate spera (e criza si au pierdut startul la telefoane inteligente) la vinzari mai mari.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s