Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Mdaaa, stiu ca-mi complic viata dar e “interes public”


N-aveti de unde sa stiti, decit daca va revendicati din curioasa intreprindere “adevarata fiica a Mamei Omida”, insa zilele astea e un fel de “dezbatere publica” la proiectul de statut al jurnalistului din Societatea Romana de Radio. Sa-i zicem mai jos, daca sunteti de acord, SJSRR. Subliniez faptul ca e vorba de un proiect.


(Foto: Paul Grigoriu (hai, click cu curaj. E gratis=free!) si Traian Basescu. Sursa: presidency.ro)

Inteleg din proiect ca: Orice blog sau site Internet pe care se indica in orice mod ca detinatorul este un angajat al SRR, trebuie sa includa in mod obligatoriu o mentiune vizibila cu urmatorul continut: ”Opiniile exprimate aici sunt opinii personale – cu respectarea normelor CNA si nu angajeaza in nici un fel SRR”.

Deci, chiar daca nu e inca in vigoare (ramine de vazut daca si in ce forma va intra in vigoare – e inca supus amendarii) imi fac datoria si anunt ca:

Opiniile exprimate aici sunt opinii personale – cu respectarea normelor CNA si nu angajeaza in nici un fel SRR.

Tot din proiectul de SJSRR as mai retine faptul ca “desi se adreseaza jurnalistilor, acest ghid ofera raspunsuri si la intrebarile publicului legate de modul in care, prin politica editoriala si de programe, SRR da seama ascultatorilor, platitori ai taxei de radio”.

In plus “Orice cetatean platitor de taxa radio poate sa trimita sugestii de imbunatatire a Codului de bune practici specific JSRR, in chestiuni care privesc drepturile sale in raport cu SRR/JSRR”. Vreau sa va atrag atentia ca SJSRR nu e acelasi lucru cu Codul de bune practici specific JSRR.

Asa se face ca, prostut cum ma stiu cititorii mai vechi (si cum vor afla cei mai noi), m-am gindit ca ar fi foarte interesante niste opinii “publice” legate de proiectul SJSRR. Pe care il puteti consulta cu un click aici. (e in PDF si poate fi gasit de orice persoana cu suficienta rabdare ca sa scormoneasca in strafundurile http://www.srr.ro).

Acuma, o sa ma intrebati, “de ce te legi la cap daca nu te doare?”. Pai, ma doare.

Dupa cum am mai explicat aici viata nu-i tocmai usoara sau frumoasa. Spre deosebire de (la capitolul frumusete) rasariturile de soare din perioada mai-iunie.

Ma repet, insa angajatii din SRR (ma rog, multi dintre ei) continua sa traiasca cu sentimentul ca persoanele superioare ierarhic sunt sefii lor. Nope.

“Seful” unui jurnalist SRR e cel care plateste salariile. Aceasta persoana, sunt multi si am un mic conflict singular-plural, nu e redactorul sef (in ciuda titulaturii), directorul sau presedintele (PDG-ul cum le place multora sa-i zica). Ei sunt doar niste administratori ai SRR si ai banului public. Conform normelor in vigoare.

La fel cum Emil Boc (actualul premier, puteam sa scriu si Calin Popescu Tariceanu sau Adrian Nastase ca nu ma dureau degetele) nu a fost si nu e/sunt “seful Romaniei”. Ei sunt doar administratori (temporari, a se vedea cazurile Tariceanu si Nastase) ai fondurilor si intereselor Romaniei. Mandatul lor ca administratori se datoreaza votului la urne. Asta “a vrut poporul” la momentul respectiv.

Nu sunt desemnati ca administratori de mine sau de Dumnezeu ci de catre cei care au votat. Multi, putini, prosti sau destepti. N-are importanta. Ei au votat “Faci tu, X (Emil, Adrian sau Calin), ceva in folosul nostru. Ia si niste taxe sa ai cu ce sa faci treaba”, au zis cei care au votat. “Ceilalti nu sunt in stare sa se ocupe de problemele MELE ca tine”.

“Seful” angajatului (nu doar al jurnalistului) SRR e “baiatul cu banii”. Sau platitorul de taxa radio. Plus toti cei care contribuie fie si cu un leu la bugetul Romaniei (pentru ca SRR primeste si bani de la buget). Daca iau in calcul chiar si doar TVA (platit de toti cei care fac vreo cumparatura in Romania) – bani care se varsa la buget – seful SRR sunt toti cetatenii. Divizia platitori de taxe.

Fiecare si-l poate inchipui, pe sef, cum vrea. Poate e blonda minunata care ia un taxi. Plateste TVA pe cursa. Poate e vecinul batrin de pe scara care bea o bere. TVA pe bere. Ori “seful” se incarneaza in pensionarele (vine ea si vremea aia!) pe care le-am intilnit intr-un bloc, la un moment dat, “brodind verbal” in timp ce cautau in gunoi:”ceva piinica, maica, pentru pasari”. Sau poate e soferul care va injura sau va da prioritate dimineata. Poate e mama, poate e tata (licenta poetica altfel trebuia sa folosesc “tatal”) fiecaruia.

Sincer, nu ma astept ca postarea asta sa rupa gura internetului .ro. Nu asta e scopul ei. Banuiesc insa ca va deranja mai multi oameni (cica puternici…) care o sa-mi faca destule mizerii. Adevarul trebuie insa spus asa ca imi asum riscul si neplacerile ulterioare.

De obicei nu mizez pe probablitatile mici (chiar daca sunt vioaie) insa imi inchipui ca s-ar putea sa ajunga pe aici destule persoane cu cautari de genul “cum sa scap de taxa radio-TV” (public captiv). Nu pot sa-i incurajez intr-un astfel de demers (chiar n-ar fi interesul meu) insa e dreptul lor sa caute “portitele pentru destepti”.

Un avocat bun (hai, sa fiu domn, doamnelor de la Serviciul/Directia/Departamentul Juridic al SRR. Oare citi angajati are?) ar putea marsa, la o adica, pe instigare la (aici adaugati ‘mneavoastra ce credeti de cuviinta) neplata taxa radio-TV. Daca n-aveti suficienta imaginatie va ajut eu ca sa fie mai interesant. “Nesupunere civica”, “indemn la evaziune”, “frauda”, “abuz in functie”, “fals in declaratii”, “nerespectarea promisiunii publice”.

Insa un judecator “drept” (nu, nu-i un concept teoretic) o sa stie sa faca diferenta. Pentru simplul motiv ca si el plateste taxa respectiva (radio-tv).

Sfatul meu pentru astfel de cazuri (gen cautari “cum sa scap de plata taxa radio-TV”) e sa se implice mai mult in modul in care sunt cheltuiti banii din taxa. Primul pas ar fi sa citeasca proiectul de staut de la care am pornit (gasiti link mai sus). Si sa aiba (daca e cazul) propuneri pe marginea lui. Sunt banii lor, pe care ii platesc oricum, asa ca ar trebui sa aiba un cuvint important de spus in modul in care se cheltuie.

Sa cheltui niste bani (taxa radio-TV), mai ales in vremuri de criza, poate parea o timpenie. Parerea mea e ca “depinde de ce primesti in schimb”. Nu vad de ce ar interesa contribuabilul cum se cheltuie sumele strinse din taxa auto si nu i-ar pasa deloc de banii platiti prin taxa radio-TV.

Citind dintr-un “clasic”, inca in viata, (Warren Buffett) “Price is what you pay. Value is what you get”. Francofonii puri sunt rugati sa apeleze la ajutorul cunoscutilor vorbitori ai limbii lui Shakespeare (cum ar suna intr-un comentariu sportiv al lui Ilie Dobre. Asta in cazul fericit pentru ca poate s-o bage si pe aia cu “perfidul Albion” sau “malul Tamisei”. Nu ca as avea ceva special cu ‘mnealui, Ilie Dobre).

Advertisements

3 Comments on “Mdaaa, stiu ca-mi complic viata dar e “interes public””

 1. teo says:

  Pacat ca n-a fost in vigoare si acus 6 luni, ca puteai invoca II.3.2,c 😀

 2. Ania says:

  eu platesc aceasta taxa pentru 3 spatii comerciale desi nu am tv si radio. tocmai pentru aceasta refuz sa mai urmaresc tvr-ul. chiar l-am sters din grila de programe.

  • @ Ania
   Sincer? Mi se pare o timpenie “protestul” prin scoaterea din grila de programe a TVR. Dar Romania e o tara libera asa ca puteti protesta cum si cind vreti. Pierdeti insa (daca e adevarat ce sustineti) niste documentare foarte interesante pe TVR1 care se difuzeaza joi pe la ora 21. Si mai sunt citeva emisiuni care merita urmarite daca aveti timp.

   De bine de rau (poate nu extraordinar, asta e) TVR e singura televiziune care are (pe TVR1, TVR2 sau TVR Cultural) filme si emisiuni care difera de “Orfanul Romaniei”, “K1 Factor” sau “Difuzez cazuri lacrimogene pentru tine”. Insa daca va intereseaza mai mult filmele cu CIKI CIAN sau “Singur acasa 28” sunteti libera sa va relaxati cu ceea ce va place.

   Sa nu te uiti la TVR din cauza ca platesti taxa intr-o varianta absurda (aici sunt de acord, empatizez cu oamenii care se cofrunta cu legislatie sau birocratie stupida) mi se pare cam aceeasi chestie cu a face greva foamei in locuinta proprie. Atita vreme cit nu stie nimeni ce importanta are?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s