Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ce e puterea, va intreb?


Puterea e o notiune foarte interesanta. Poti sa o ai, poti sa o cistigi, poti sa o pierzi. Suna (faptul ca ai sau nu putere) de parca ar fi un lucru. Nu e. E mai degraba o notiune, un concept. Cu toate acestea e “ceva” real cu implicatii directe asupra oamenilor. Stati asa, se termina dragut. Promit 🙂

Daca ar trebui sa definesc pe scurt puterea cred ca m-as opri la formularea “capacitatea de a-ti impune vointa”.

Puterea asta, respectabilii mei cititori, poate fi impartita in: formala (adica oficiala, pe romaneste) si informala.

Pentru ca nu am prea multe idei despre ea, ca sa termin rapid, ma opresc mai intii asupra puterii informale. Ce inseamna asta?

Inseamna ca cineva, care teoretic nu ar trebui, are putere. Adica poate influenta evenimente sau decizii (intr-o masura mai mica sau mai mare) fara sa poata raspunde o persoana obisnuita la intrebarea: “cum se explica, de unde izvoraste capacitatea asta de impunere a vointei, a vrerii?”. Adica nimeni nu prea stie ce/cum/de ce se intimpla o chestie. Puterea formala o remarci doar prin rezultatele neobisnuite la care duce exercitarea ei. Rezultate care depasesc bunul simt. In sens statistic.

Un foarte interesant caz de putere informala am avut ocazia sa-l urmaresc (pe sarite, ca n-am vreme) in ultimele saptamini. E vorba de o celebra familie, cel putin asa pare unui observator neavizat, Radulescu.

Sau “Radulestii” cum sunt cunoscuti prin SRR (Societatea Romana de Radiodifuziune). El: Cerasela. Ea: Bogdan.

Povestea lor nu are relevanta aici, cert e ca – in calitatea lor de persoane care au niste legaturi cu SRR (se pare ca sunt fosti angajati, n-as baga insa mina in foc) – pot influenta (sau par sa poata, face parte din jocul puterii) cursul unor evenimente din cadrul SRR.

Nu ma apuc sa judec daca in sensul bun sau rau, n-am informatiile necesare, insa chiar daca nu iau ei decizii reusesc sa le dea (sa fie vorba de noroc?) o forma care le convine. Mai mult sau mai putin insa chiar le iese. Poate sunt doar niste jongleouri ai situatiilor? Habar n-am prin ce metoda. Cert e ca le “intra carti”. De aia par: 00″RADULESTII” (Doamne fereste si apara!)

Largind un pic discutia, puterea informala e cea care le permite unor grupuri de interese sa-si impuna vointa intr-o chestiune. Largind si mai mult unghiul discutiei (sa nu se rupa, Doamne fereste!) prin acest soi de putere influenteaza decizii si evenimente – sau chiar iau decizii si le impun – grupuri precum Mafia sau Triadele.

Metodele prin care se exercita influenta (puterea informala) sunt banii, violenta, santajul, coruptia sexuala, etc. Probabil ca sunt nenumarate alte metode. (Shame on me!). Rezultatul conteaza, nu calea prin care il atingi (cu exceptia cazului care e o cale ilegala. Si asta doar in locurile in care “statul de drept” nu reprezinta doar trei cuvinte).

Puterea mai poate fi impusa prin forta. E cazul armatelor care cistiga un razboi. Odata infrinta partea adversa, invingatorii pot lua ce decizii vor. Cei infrinti trebuie sa li se supuna, altfel risca sa fie pedepsiti.

Puterea oficiala izvoraste dintr-un “mandat” recunoscut de ceilalti.

Un patron, de exemplu, poate decide pe care dintre candidati sa-i angajeze. Puterea lui izvoraste din faptul ca banii sunt la el (ai lui uneori) asa ca ia ce decizii vrea. Nu poti sa te opui patronului/angajatorului respectiv daca decide sa nu te angajeze. Decit daca e un caz clar de discriminare. Pe scurt, angajatorului ii este recunoscuta “puterea” de a lua o astfel de decizie. Care se si aplica (vezi “definitia” de sus).

Tot despre “mandat si putere” vorbim si in cazul conducerii societatii. In tarile (societatile) democratice puterea se cistiga prin alegeri. Mandatul de “putere” cistigat de un partid in alegeri provine din faptul ca e preferat de mai multi dintre cei care se prezinta la vot.

Plonjind citeva secunde in trecutul indepartat al omenirii, ideea e ca “suntem mai multi decit voi, cei de alta parere, asa ca – la o adica – va dam peste mecla”. Mda, imi aminteste de un interesant episod din viata mea pe tema “pompon-pampon-canac“.

De fapt, cei mai slobozi la gura (Madalin Ionescu, de exemplu), sustin ca “politica-i o curva” sau ca e “a doua ocupatie din istoria omenirii”.

M-am gindit la putere&politica pentru ca urmeaza un an electoral (2012). Ia sa facem putin antrenament, sa ne incalzim, mi-am zis. In Polonia au avut loc alegeri parlamentare luna asta. Si m-am gindit la algerile care “au fost, sunt, vor fi” vazind pliantul unui candidat la alegerile pentru Seim. Nu vi se pare deosebit?

Deosebit – si asta cel putin – e modul in care isi tine mina la ochelari :)) . Parca-l aud: “Haideti, doamnelor, votati-ma!!!”. Deh, peste 50% din populatie. Bazin frumos (in sensul electoral).

In cazul in care (putin probabil, statistic vorbind, din pacate) va intereseaza rezultatul alegerilor le gasiti aici.

In rest, daca exista si oameni care nu gusta genul asta de postari, ii sfatuiesc sa nu mai treaca pe blogul asta. Eventualele reclamatii sunt binevenite insa se accepta doar cu o anexa – extras din cataloage – in care sa apara notele obtinute, in scoala – liceu – facultate, la obiectul de studiu:“limba si literatura romana”.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s