Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Siri – o chestie despre care veti tot auzi


N-am acces la astfel de tehnologie asa ca ma informez si eu cum pot. Siri e un “asistent personal”, un fel de secretara cibernetica. Puteti sa va imprieteniti cu Siri daca va cumparati un iPhone 4S, pentru ca aplicatia (programelul) a fost cumparat de Apple.

Pe scurt, Siri incearca sa raspunda la intrebari. Varianta de pe iPhone 4S raspunde la intrebari rostite.

Adica zise cu voce. O chestie foarte interesanta pe care o sa incerc sa o explic. Scurt si simplu (ma rog, cit ma duce si pe mine capul…).

Cum functioneaza Siri, cam ce vrea el, vedeti aici

Interesant, nu puteti zice nu, insa eu nu m-as grabi sa am asa ceva. Pentru ca e in engeleza (plus franceza si germana si se lucreaza la italiana si spaniola). Un aspect important, chiar daca vorbiti foarte bine engleza. Importanta o sa o intelegeti vazind filmuletul de aici.

Asa… Daca ati intrat pe link-ul anterior ati aflat de wolframalfa. E un interesant motor de cautare. Intr-o vreme (dupa ce se lansase) il aveam chiar home page insa am uitat de el. Ma rog, chestii legate de drepturi de adminstrare la calculatoare.

O scurta prezentare a programului puteti vedea aici. Deci, pe baza algoritmilor wolframalfa Siri incearca sa inteleaga o informatie in context. E extrem de complicat, de asta puteti fi siguri.

Pe linga contextualizarea intrebarii (a informatiei), Siri mai trebuie sa fie in stare sa recunoasca comenzi vocale. O chestie de care m-am ocupat in urma cu citiva ani. Chestii de retele neuronale, nu vreti sa stiti 🙂

Eu personal sunt placut surprins de cit s-a progresat in domeniul “recunoasterii comenzilor vocale”. Problema pe care o are orice program informatic la recunoasterea asta este ca vocea umana variaza foarte mult. De la individ la individ sunt diferente enorme la pronuntarea unui cuvint.

Din cauza asta, de exemplu, Siri e diferit pentru engleza din Marea Britanie, cea din SUA si cea din Australia. Sunt diferente de accent si de pronuntie (asta pe linga cuvinte diferite)>

Chiar si la acelasi individ pronuntia unui cuvint difera foarte mult in functie de context. “Miine, piine, ciine” sunt 3 cuvinte pe care nu le poti deosebi decit daca sunt pronuntate foarte clar. Omul le deosebeste interpretind cuvintul in context.

“Ce faci miine?” nu e confundat cu “Ce faci, ciine!” din cauza tonalitatii cu care sunt pronuntate cuvintele. Pentru un soft insa e extrem de greu.

Adaugati la toata polologhia asta faptul ca o persoana pronunta diferit in functie de: daca e bucuroasa sau trista, daca a baut ceva alcool, daca e obosita, daca e cazuta pe ginduri, daca e nervoasa, daca sopteste sau tipa.

Hmmm, complicat. Deci pina Siri (sau un concurent) va fi suficient de bun intr-o limba pe care o vorbiti bine, va mai curge ceva apa pe Tisa.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s