Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ecumenism de week-end


Ca tot se desfasoara “marea numaratoare”, la care esti intrebat si de religie cu toate ca nu esti obligat sa raspunzi, m-am gindit: cum ar fi sa fiu musulman in Bucuresti?

Nu ma pot lauda ca sunt un model de toleranta. Insa cu mult peste media din Romania. Mai ales la prostie, lene si inginfare manifest o intoleranta ciudata. Chestie care costa.

Totusi…

Cum si unde m-as ruga lui Allah? Asa ca am cautat un pic pe internet si m-am dus sa vad cu ochii mei. Inteleg ca i se zice (nu stiu daca asta e chiar numele ei oficial) “Moscheea Carol”.

Pentru ca e o copie a uneia construita – si daruita comunitatii musulmane din Bucuresti – la 1906 de regele Carol I.

Din cite inteleg cea originala a fost darimata pentru ca era in parcul Carol, foarte aproape.

Daca va trece prin cap sa o vedeti si dumneavoastra adresa e strada Carol Manescu numarul 3. Cea mai apropiata statie de metrou e “Eroii Revolutiei”.

Ca sa o gasiti (mie mi-au trebuit vreo 30 de minute de bobinat prin zona pentru ca e acoperita de cladiri) traversati strada la cimitirul Bellu si daca stati cu spatele la cimitir o sa-i vedeti minaretul. E cumva in spatele unui magazin.

Culmea, am prins si ceva nunta, cununie (daca o fi corect)

Ma rog. Daca va intereseaza un soi de reportaj scris (o experienta povestita mai metaforic) gasiti aici.

Scris destul de interesantut (ca stil ma refer):”Geamie inseamna moschee. Am aflat acest lucru acum doua zile, de la Azis Osman, Imam-ul geamiei, adica cel care conduce acest loc si oficiaza slujbele”.


5 Comments on “Ecumenism de week-end”

 1. Cati says:

  Mulţumesc pentru ping. Şi eu m-am gândit cum ar fi fost dacă m-aş fi rugat lui Allah. Cum ţi s-a părut moscheea?

  • @ Cati

   Subtire rau, moscheea. Bine, s-ar putea sa nici nu fiu relevant la povestea cu moscheile. Imi pare rau ca am ratat-o pe aia din Tulcea, pe unde am trecut prima data in viata in primavara – care inteleg ca e deosebita -, insa ma asteptam la altceva.

   N-are legatura cu stilul in care ai scris. Doar ca am vazut moschei mult mai interesante si (sper) sa vad unele si mai si. De citeva zile sunt cu ochii pe Libia (cred ca o sa scriu ceva pe tema asta).

   Ma bucura insa ca exista (chiar ca tema obligatorie, din cite inteleg) persoane care reusesc sa iasa din globul de sticla si sa fie curioase (cu sau fara ping) de ce se intimpla in restul lumii care ne inconjoara. E mai greu de inteles, nu se poate raspunde usor la intrebarea “si pe mine cum ma afecteaza?”

   Cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa ajung si la Mecca :)).

   In orice situatie eu incerc sa vad si sa povestesc ceea ce l-ar interesa pe un om normal. Dovada aici. Acuma imi dau seama ca, cu toate ca am facut un frumos reportaj si niste poze, nu am povestit cit de greu a fost (si cum a fost) sa gasesc – mai demult – o biserica ortodoxa.

   Chestia cu toleranta nu e o gluma. Am trait la viata mea experienta de a fi “deosebit”, pe citiva km patrati, si nu e placut. Se uita ciudat lumea la tine, inclusiv copiii. Ce sa mai vorbesc de preturile care sar cu mult orice bun simt cind apari.

   E greu sa faci parte dintr-o minoritate=deosebit de restul: dizabilitati, religios, sexual, etnic, stil vestimentar. Nu prea e cazul la mine insa am inteles (mai bine decit stiam) ca e o viata grea ca omulet diferit de restul. (Recentul “Mars al panaramelor” din Bucuresti l-au inteles extrem de putini Chiar e greu sa fi deosebit: in cazul lor foarte frumoase – dar nu se schimba povestea nici la foarte urite, stai linistita).

   Altfel, dintre Libia (care cred eu ca o sa se scindeze si are o frumoasa poveste legata de politica tribala plus “inegalabila Jamahiria”) si o suspendare de carnet pentru Gica Popescu tu ce preferi?

   De burqa ai auzit, sper

   • Cati says:

    Am auzit de burqa. Şi eu sunt pasionată de moschei, chiar dacă nu sunt musulmană. Am fost în Turcia acum trei ani, de-atunci a luat naştere pasiunea aceasta. Tema pentru reportaj nu a fost obligatorie, eu mi-am ales-o. Îmi place să aflu mai multe despre religii şi oameni din diferite comunităţi etnice. Îmi place blogul tău, o să te mai vizitez. Mă bucur pentru feed-back. O zi faină îţi doresc!

 2. teo says:

  Mi-am adus aminte ca si in Shanghai ai trecut pe la o moschee:
  http://blogcatchina.romania-actualitati.ro/?p=1506


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s