Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Hai ca v-a bagat in ceata presedintele :))


Presedintele Romaniei, la el ma refer, Traian Basescu.

Deci: CDS – inseamna “credit default swap”.

Daca n-ati auzit de CDS sigur trebuie sa fi auzit de wife/partner swap.

Cam asa e si swap-ul asta, adica schimb. Sa zicem ca un investitor cumpara titluri de stat romanesti. Ce se intimpla daca Romania (sau Grecia, SUA, Germania) intra in incapacitate de plata?

Pai pierde bani investitorul. Ca sa evite asa ceva, el cumpara un CDS pe titlul respectiv. Adica face “schimb de risc impotriva falimentului/incapacitatii de plata”.

Te duci la o alta companie (numele mari in general, gen AIG) si zici ca nu vrei sa risti sa pierzi bani la o intrare in incapacitate de plata a Romaniei. “Pai bine”, zice cealalta parte, “mi-l asum eu dar te costa”. E practic un fel de asigurare.

Evident ca asigurarea costa si in functie de “cine/ce” e asigurat. Una e sa ceri bani (vinzi CDS) ca sa iti asumi TU riscul pierderilor in cazul in care Germania nu-si onoreaza obligatiile si cu totul ala e povestea in cazul Greciei. Undeva intre ele (mai aproape ca pret de Germania) e si Romania.

Pe scurt, un CDS de 350 (de puncte de baza) inseamna ca pentru a asigura neplata unui titlu de stat in valoare de 1 milion de euro platesti 3,5 la suta din suma. In cazul de fata, 35 de mii de euro. Vorbim de sume (asigurate) de ordinul sutelor sau chiar (Italia si Spania, sa nu uitam) mii de miliarde. Deci, CDS-uri de ordinul, lejer, a sute de miliarde de euro.

Va dati seama ca “costul cu CDS-ul” nu il suporta cumparatorul de titluri. Vinzatorul are banii, si isi asuma riscurille, asa ca el dicteaza conditiile. Evident, CDS-ul se reflecta in “dobanda efectiva” (alta formulare mai apropiata de yield mi-e greu sa gasesc) pe care il solicita vinzatorului de titlu.

As scrie ceva si despre “deficitul bugetar” dar mi-e lene. Ala EAS, ati auzit. Adica cel la care se referea Traian Basescu. EAS e “conform normelor contabile europene”.

Romania (n-as putea sa va zic de ce) foloseste metoda “intrari minus iesiri de sume”. Evident, in felul asta nu apar la deficitul bugetar datoriile a caror plata o amina statul. Gen banii pentru furnizorii din sanatate sau salariile cistigate in instanta (prin decizie definitiva) de diverse categorii de bugetari.

Deficitele, dragii mei, depind si de cum le privesti 🙂

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s