Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

6 si tot mai multi de 9


Am primit dispozitie verbala de la comenduire sa ma gindesc, in week-end, la populatia pamintului. Stiti faza cu 7 miliarde. De voie, de nevoie asta a tema. Inregistrarea e de vineri, acum cred ca sunt deja 3 de 9 dupa 6.

O sa se bata mult apa in piua zilele astea cu populatia, suprapopulare, energie, emisii de carbon, alimente.

Exista o prognoza a ONU cum ca numarul oamenilor pe pamint o sa ajunga la vreo 15 miliarde. Si o alta, tot a ONU, ca se va plafona pe la 9 miliarde si ceva (aproape 10 miliarde) dupa care va incepe sa scada.

Adevarul cred ca e undeva intre cele doua prognoze insa mai aproape de scenariul cu 10 miliarde. Scade foarte rapid rata natalitatii, e undeva la 2,5. O idee mai mare decit rata de inlocuire de 2,1 copii la o femeie. Prognozele astea sunt destul de relative, ca sa zic asa. Pentru ca statistica nu e o stiinta foarte usoara.

De exemplu, Biroul de recensamint/demografie al SUA estimeaza ca populatia pamintului va atinge 7 miliarde abia in martie 2012. O diferenta de 5 luni, adica o diferenta de vreo 35 de milioane, aproape dublu fata de populatia Romaniei. Nu-i chiar aceeasi chestie sa stergi doua Romanii de pe fata pamintului. Datele sunt, in linii mari, cam aceleasi insa “modelul statistic” difera.

Statistica lucreaza cu numere foarte mari. Si perioade lungi. Asa ca o schimbare aparent mica a datelor de intrare (cifrele si ipoteza de lucru) schimba semnificativ rezultatul calculelor. Deci mai dati-i o pauza presedintelui INS, Vergil Voineagu, nu e usor sa organizezi un recensamint perfect.

Interesant va fi de vazut pe cine va desemna ONU persoana cu numarul 7 miliarde. De baiatul cu 6 miliarde ati aflat deja de aici. Adnan Nevic, nascut pe 12 octombrie 1999 la Sarajevo.

As zice, e doar o parere de-a mea, ca sansele cele mai mari ar fi ca “7 miliarde” sa fie dintr-o tara din Africa, care a trait multe schimbari anul acesta. Poate Tunisia, poate Egipt…

Ar mai fi tarile Asiei. Mai ales India si China. In cazul asta ar fi aleasa – aproape sigur – o fata pentru a se atrage atentia asupra problemelor care le va genera raportul sexelor.

Nici Banglades sau Sri Lanka nu sunt de lepadat, au probleme tot mai mari cu catastrofele naturale (populatia mare ii obliga pe oameni sa traiasca in locuri tot mai expuse la astfel de fenomene).

O mare surpriza, pentru mine, ar fi alegerea unei tari dezvoltate. Gen SUA sau Japonia. Insa Japonia cu cutremurul din martie urmat de valul tsunami (plus o medie de virsta foarte ridicata, populatie imbatrinita) ar putea avea niste sanse.

Advertisements

6 Comments on “6 si tot mai multi de 9”

 1. teo says:

  Nu stiu pe ce post erau ai mei, ca eu butonam la altceva, dar in seara asta “a zis la televizor” ca bebe cu numarul foarte rotund are de gand sa descalece in India.

  • @ teo
   Pe PRO-tv. Ce sa zic, eu nu as intelege ca se va naste in India (cu toate ca PRo asa a vindut stirea: “aflati unde se va naste”). In stire insa mi se pare ca apare si “cel mai probabil”. Se prea poate mai ales ca e o stire AFP (adica aia s-ar putea sa aiba ceva surse la ONU, nu e cazul la vreo institutie mass-media din Ro).

   http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60524858&section=6&video_section_id=

   Am zis si eu ca se poate India (“cea mai mare democratie din lume”) insa ceva ma face sa cred ca o sa fie Africa. Adica e o situatie foarte deosebita acolo si zic ca sunt sanse mari. N-am nici un argument serios pentru asta, e doar parerea mea.

   Tunisia ar fi avut sanse mari (doar ca rezultatul recentelor alegeri cistigate de Ennahda e o poveste delicata). Insa sunt din Africa, au rasturnat un regim, au organizat destul de repede alegeri (spre deosebire de Egipt si… dupa cum se prefigureaza… Libia) plus ca sunt o tara cu o populatie extrem de tinara.

   Virsta mediana in Tunisia e de 29 de ani (foarte mica fata de restul lumii). In Libia e de 24 de ani dar l-au omorit pe Gaddafi (nu cred sa-i aleaga), iar in Siria de vreo 21 de ani (probleme in continuare).

   Nu stiu ce sa zic, ramine de vazut. Dar daca “a zis la TV” mi se pare ca nu se mai poate face nimic :))

 2. teo says:

  Ascultat, placut. Asa, da! La materialul de pe radio din seara asta ma refer 🙂

 3. b says:

  eu am vazut pe aljazeera english -online-( cel mai bun post daca nu esti zionist infocat) la sir david frost ( frost over the world) in emisiune un tip care calma un pic spiritele ( spre deosebire de celalalt invitat) si spunea ca astfel de temeri malthusiene au mai existat. omenirea a dovedit ca poate face progrese mari ( revolutia industriala etc) si daca resursele pot fi administrate mai eficient si lumea se poate misca mai liber, scenariul apocaliptic al populatiei varstnice si toate celelalte probleme pe care tu sigur le chibzuiesti sunt potential surmontabile. pentru toti peste tot oare?

  • @ b
   Nu prea am inteles ce ai scris. Adica crezi ca eu sunt adept al teoriilor lui Malthus? Nu prea. Fac parte dintre cei care cred ca in vreo 20 de ani cresterea populatiei se va opri, pe la 10 miliarde. Argumentul meu e ca rata natalitatii se apropie rapid de 2,1 pe femeie. De fapt am si scris despre asta.

   Insa consumul tot mai mare pentru cresterea calitatii vietii oamenilor (de la fier si petrol la zahar si carne) ar putea crea probleme. Am mai zis, mai demult, ca – in medie – pentru fiecare calorie animala se cheltuie cam 4 calorii vegetale. Asa ca ramine de vazut.

 4. b says:

  nu, nu la tine ma refeream. mai mult la tonul din “presa” cu privire la populatia globala care e usor apocaliptic. dar nici asta nu e total nefondat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s