Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Greu de oprit” cu Jonah LOMU


Habar nu am de ce imi place rugby-ul. Nu vine din familie si nu l-am practicat. M-am trezit ca incep sa merg la meciuri si sa urmaresc.

Scriu rar despre sport, cu atit mai rar despre rugby. Un panseu rotund al lui Radu Cosasu in ultimul numar al Dilemei Vechi mi-a amintit insa de faptul ca in Romania nu se stiu prea multe despre subiectul asta.

Bine, ar mai fi destule de adaugat legat de rugby (mai ales legat de psihologia maselor) insa e binisor scris. Plus ca nu a aparut intr-un ziar de sport si nici nu e tratat “sport”.

Asa ca mi-am amintit de Jonah Lomu si de faptul ca e un cvasinecunosut in Romania. Mie mi se pare strigator la cer 😉 . Merita sa va pierdeti 9 minute din viata pentru o asemenea poveste.

Sa facem cunostinta cu Lomu: inaltime: 1,96 de metri, greutate: 125 de kilograme, alerga 100 de metri in 10 secunde si 80 de sutimi. Viteza de “primii 15 la Olimpiada pe suta de metri”.

….Atentieeeee…motoooor…. ACTIUNE!

Incercati sa va inchipuiti un nene de 125 de kilograme care alearga spre dumneavoastra cam la fel de repede ca primii 15 sprinteri la Olimpiada. E cam ca un bivol venind hotarit sa va darime. Puteam sa scriu “taur” dar “bivol” mi se pare mai intuitiv in cazul asta :)) .

La varianta cu bivolul e simplu. Incerci sa scapi si s-ar putea sa reusesti. Cind alerga Lomu spre adversari acestia trebuiau sa faca ceva ca sa-l opreasca. Indiferent ce, doar ca Jonah Lomu nu trebuia sa ajunga in terenul de tinta. Interesanta situatie.

A jucat in nationala de rugby a Noii Zeelande si la mai multe echipe de club. Aproape nimeni nu-l putea opri. Pe cei care aveau suficienta greutate ca sa faca fata socului unui contact, Jonah Lomu ii ocolea. Pe cei care aveau viteza, cit de cit, ii dobora.

Intre timp, pe la inceputul anilor 2k, a avut niste probleme de sanatate. Cred ca si un transplant de rinichi donat (sper sa nu ma insel) de un moderator radio din Noua Zeelanda. Nu mai e sportivul care a fost, insa e considerat unul dintre cei mai mari jucatori de rugby din istorie. Cvasinecunost in Romania, pentru ca n-are nici o legatura cu dilema “si pe noi cum ne afecteaza?”Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s