Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

83 de ani de radio


Dupa ce am scris despre aniversarea Xinhua mi-am dat seama ca (se face deja saptamina) n-am scris despre o alta aniversare. Nu se cade…

S-ar putea (shame on you!) ca multa lume sa nu stie ca pe 1 noiembrie Societatea Romana de Radiodifuziune a implinit 83 de ani de la infiintare.

Ani mai buni si ani mai rai, cum au fost si vremurile plus oamenii. Sincer, buna parte din istoria Romaniei se regaseste in istoria SRR.

Daca nu ma credeti (mi se mai intimpla chiar si mie 🙂 ) executati un click aici pentru a auzi voci importante (ma feresc sa zic mari) ale Romaniei din ultimii 83 de ani. Vocile, asa cum sunau ele, lui Nicolae Iorga, Constantin Argetoianu, Cella Dima sau Nicolae Labis (habar nu aveam ca ar fi tradus chineza. Poate o fi traducere prin alta limba..).

O alta inregistrare “istorica” e cea de la cutremurul din 4 martie 1977. Inregistrare dintr-un concert care tocmai avea loc in momentul cutremurului. O auziti aici. Mai sunt destule povesti ca astea.

Cu ocazia celor 83 de ani (1 noiembrie, mai precis) toti angajatii SRR au avut o zi libera platita (conform Contractului Colectiv de Munca in vigoare) si au primit o prima/un premiu de 300 de lei (RON). E mult, e putin?

Daca va ginditi “ce poti sa mai cumperi azi cu 300 de lei?” nu pare mult. Daca va raportati la salariul minim pe economie prima reprezinta (mai mult decit lejer) peste 40 % din acesta.

Bani pentru care multi oameni muncesc si cite 10-12 ore pe zi poate chiar cite 6 zile pe saptamina (genul “vinzatoare la chiosc”) timp de o luna. Asa ca s-ar cadea un “bogdaproste”.

La 83 de ani de la infiintarea (a ceea ce e azi) SRR, Consiliul de Administratie a aprobat “doua dintre cele mai importante proiecte strategice ale SRR pentru anul in curs: infiintarea postului Radio Chisinau si Statutul Jurnalistului de Radio”.

Comunicatul dupa CA al SRR (intrunit la Timisoara) il gasiti aici.

Citeva pasaje din comunicat:

“(..)Unul dintre proiectele editoriale pe care Radio Romania le dezvolta in prezent se adreseaza ascultatorilor din Republica Moldova, şi presupune implicarea SRR in lansarea si dezvoltarea noului post Radio Chisinau. Acest proiect raspunde strategiei postului public de radio din Romania de a oferi programe si continuturi radiofonice pentru auditoriul din Republica Moldova, si vine in sprijinul aspiratiilor democratice si europene ale celor doua state(..).

Intentia conducerii SRR este de a lansa oficial noul post in data de 1 Decembrie 2011, de Ziua Nationala a Romaniei, si de a oferi astfel ascultatorilor Republicii Moldova programe radiofonice, 24 de ore din 24, la standardele serviciului public de radio romanesc, extinderea programelor SRR pentru vorbitorii de limba romana (ascultatori si utilizatori de internet) de peste Prut reprezentand o contributie reala la informarea directa, corecta, echilibrata si echidistanta a publicului moldovean, la promovarea valorilor culturale, artistice si lingvistice romanesti.

”Consideram ca, la nivelul Consiliului de Administratie, am gasit o solutie care sa prezinte, in aceste vremuri tulburi la nivel mondial, garantiile necesare unei constructii de care sa beneficieze societatile de pe ambele maluri ale Prutului: atat cetatenii Republicii Moldova, care isi doresc si care au nevoie de informatii din Romania, cat si cetatenii romani, care isi doresc si care au nevoie de informasii din Republica Moldova” – András István Demeter, presedinte director general al Radio Romania”.

De asemenea:

“Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune, elaborat de o Comisie Paritară Speciala (CPS) formata din jurnalisti si membri ai Consiliului de Administratie, este esential pentru exercitarea meseriei de jurnalist la standardele impuse de postul public de radio. Acesta defineste si garantează drepturile si obligatiile jurnalistului Radio Romania, raspunderea profesionala, morala si juridica a acestuia, solutionarea divergentelor privitoare la aplicarea statutului de catre o instanta interna de arbitraj, precum si modul in care, prin politica editoriala si de programe, SRR da seama ascultatorilor, platitori ai taxei de radio.

Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, data pana la care Comisia Paritara Speciala va finaliza proiectul, conform amendamentelor discutate si analizate cu ocazia dezbaterilor din cadrul CPS şi CA”.

Advertisements

One Comment on “83 de ani de radio”

  1. teo says:

    Pai daca bine tin eu minte, in drum spre si de la serviciu, in 1 Noiembrie, ascultand RRA am aflat ca primul post teritorial ar Radio Romania a fost la Chisinau, asa ca mi s-ar parea de bun simt sa se reinfiinteze.

    Interesanta si faza cu instanta de arbitraj. 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s