Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Nici CUBA nu mai e la fel


Din ciclul “Vreau o tara ca afara” nu ma pot opri din mirarea legata de ce se intimpla in Cuba. Cind toata planeta redescopera “economia controlata de stat” (zice-se ca asta ar fi secretul succesului economic al Chinei) Cuba se indreapta spre sistemul pe care romanii (si nu numai ei) il contesta: piata libera.

In dimineata zilei de joi, 10 noiembrie 2011, cubanezii se vor trezi intr-o tara diferita fata de cea in care au bagat nasul in perina. Oamenii din Cuba vor avea dreptul sa vinda/detina/cumpere locuinte. Ok, si?

Pai, e un drept (de proprietate) foarte important in societatea spre care pare sa mearga Cuba. O tarisoara mica, tinuta la perfuzii de subventiile (unele mascate) din Venezuela – dupa disparitia URSS – a carei populatie pare sa nu mai fie multumita de cum traieste.

Salariul mediu in Cuba e de vreo 25 de dolari (pina in 100 de RON) insa la asta trebuie adaugate: locuinta gratuita sau cu chirie modica, educatie gratuita (Cuba “exporta” medici in Venezuela pentru ca are prea multi. Nu m-ar mira sa apara in curind si in Romania), asistenta medicala gratuita, mincare la preturi subventionate (pe cartela, adica limitat). Loc de munca garantat pare o chestie sexy?

Si, pina mai anul trecut, o masa calda la serviciu pentru toata lumea. Plus tort gratuit (platit de administratia locala) la nunta. S-a anulat si “dreptul” asta. La naiba! La ce ti-ar mai trebui bani daca primesti aproape totul gratuit? Pentru ca “there ain’t no such thing as a free lunch”.

Statul – Cuba – nu mai are forta economica necesara ca sa asigure locuinte gratuite. Plus multe alte chestii. Asa ca incearca sa rezolve problema locuintei (pentru oricine) prin metodele pietei: cine-si permite va avea, cine nu, nu va avea locuinta. Vorbim de Cuba.

Putin context: dupa ce puterea a revenit presedintelui Raul Castro (fratele lui Fidel) Cuba a trecut la citeva reforme. De anul trecut cubanezii au dreptul sa detina un calculator. Tot de anul trecut statul le-a dat dreptul sa aiba un telefon mobil (dumneavoastra cite aveti prin preajma?).

In 2010 “presedintele cubanez Raul Castro a declarat ca guvernul sau va reduce controlul asupra micilor afaceri si va permite mai multe activitati pe cont propriu.

“Cu experienaa acumulata in peste 55 de ani de lupta revoluţionara, nu pare ca o ducem foarte prost, nici ca disperarea sau frustrarea au fost tovarasii nostri de drum”, a declarat Raul Castro.

Raul Castro a vorbit in fata Parlamentului, care a deschis sesiunea bianuala fara fratele mai mare al acestuia, Fidel Castro.

Presedintele cubanez a mai spus ca s-au luat masuri pentru a crea locuri de munca pentru un milion de cubanezi, care acum fac probleme economiei de stat si care vor fi concediati in urmatorii 5 ani.

Circa 95% dintre cubanezi lucreaza in prezent pentru stat, 1 din 5 dintre acestia fiind considerat ca nefiind necesar.

Raul Castro a mai spus ca cei fara locuri de munca vor fi repartizati in alta parte sau recalificati, pentru a nu deveni someri.

Raul Castro a luat deja masuri pentru eficientizarea agriculturii si a permis frizerilor si taximetristilor sa functioneze ca intreprinderi mici.

Raul Castro a respins relatarile din presa straina care au sugerat ca reformele economice sunt bazate pe retete “capitaliste”.”

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s