Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

PIIG’s


Acum ca a intrat pina peste briu si Italia in fostul grup PIGS e ceva mai civilizata prescurtarea. Initial, tarile europene cu probleme mari erau considerate Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania.

E adevarat in parte. Irlanda si Portugalia au avut nevoie de ajutor financiar de urgenta. De Grecia cred ca nici nu mai are rost sa amintesc.

Spania insa mi se pare ca nu merita sa faca parte din grupul asta. Are o datorie de 80 la suta din PIB, cam modesta dupa standardele europene. E adevarat, are un somaj foarte mare, cam 22%, si o piata a muncii extrem de inchisa la noii angajati. Daca isi rezolva problema asta, iar cei care au bagat bani multi in imobiliare accepta ca au pierdut eu zic ca-si revin rapid spaniolii.

M-am saturat de criza economica de care vorbesc tatele la coafor sau la coltul ulitei. Asa ca m-am gindit ca ar fi interesant sa-i “cunosc/inteleg” pe omuletii din tarile PIIG. Cum e de fapt sufletul lor, la ce vibreaza?

Pentru Portugalia raspunsul pare simplu. FADO (se pronunta fadu). E un stil muzical aparut in urma cu vreo 200-300 de ani si cred ca cea mai apropiata notiune romaneasca ar fi “doina de jale”. Cuvintul in sine (Fado) are multe sensuri. Deznadejde, soarta, destin si inca citeva. Am cerut parerea unor vorbitori de portugheza si cred ca cea mai buna traducere ar fi “soarta”.

Soarta contine si putin negativism (mai mult decit destin). Daca ceva romanesc ar putea fi “fado” cred ca ar fi povestea ciobanului din “Miorita” care stie ca urmeaza sa fie omorit. Soarta, pur si simplu.

Cele mai “adevarate” fado sunt considerate cele din Coimbra si Porto. Vedeti aici un fado cintat la serenada unor absolventi ai Universitatii din Coimbra (promotia 1989, dar le gasiti si pe cele de anul trecut). Cit de ciudata pare multimea (nu?) cu atit de putine blitz-uri.. In zilele astea ar fi cu totul altfel :))

Fado se cinta cu voce acompaniata de chitara clasica si chitara portugheza (as zice ca se apropie ca forma de cobza). In cazul in care va intereseaza si aveti timp o istorie a genului fado o gasiti aici. In mod surprinzator exista si o “regina fado”. Amalia Rodrigues

In cazul Italiei alegerea e ceva mai complicata. Opera e din Italia, cantonetele sunt italiene, tara e mare, foarte diversa s.a.m.d. Pina la urma, a trebuit sa aleg intre “O sole mio” si “Funiculi, Funicula”.

Aceasi piesa, varianta la frac, via Strauss. Carreras, Domingo si Pavarotti.

Tot “Funiculi, Funicula” cintata de corul Armatei Rosii o ascultati cu un click aici. Deosebit accentul rusesc, de pe la sfirsit, cu N-ul moale 🙂 . Nu l-am urcat pe BLOGcatCHINA (deci asta e un blog, da?, nu un site) ca sa nu incarc si mai mult postarea.

Am preferat sa urc corul Armatei Rosii cu L’italiano lui Toto Cutugno. Moscova, 2009, concert aniversar radio Retro FM. (Deviez o secunda: cum o fi sa asculti, la Moscova in concert,piesa asta?).

Pentru rusi, ca si pentru cei mai multi romani, L’italiano lui Cutugno e doar o piesa. Pentru italieni (cel putin pentru o parte dintre ei – mi se pare relevanta femeia care apare citeva secunde chiar dupa minutul 3, pe la 3:05) as zice ca e ceva mai mult.

Simplist vorbind Irlanda=verde+pub+dans+U2. Eu personal ii admir mai mult pe scotieni insa nici irlandezii nu sunt de lepadat. Se vede ca au aceeasi radacina celta. De fapt, in ultimii ani (de prin 2007) “marchez” Saint Patrick’s Day (17 martie) cu o iesire intr-un irish pub si o Guinness.

Nu cred ca sunt multi care sa nu fi vazut imagini cu ciudatul dans topait al irlandezilor. Un fel de step si – de fapt – o varianta mai moderna (derivata) din stilul vechi de dans Sean-Nós.

In ceea ce priveste trupa irlandeza U2, cei care au ajuns pe aici si nu ii stiu isi merita soarta 🙂 . Nu sunt un fan al U2 insa… Am ales clipul asta (are deja 10 ani) pentru ca de cite ori il vad ma face sa zimbesc gindindu-ma la ce povesti trebuie sa fi avut domnisoara cu prietenele ei timp de mai multe zile dupa concert :)) .

Si, daca mai aveti timp, chef si rabdare (am incercat cit mai scurt) cam astea li se pare irlandezilor ca i-ar defini, i-ar reprezenta.

Am zis la inceput ca Spania nu prea isi are locul in insiruirea asta. Cel putin deocamdata.

In ceea ce priveste Grecia m-am exprimat deja aici. Nu are rost sa ma repet si sa ingreunez citirea.

Asta-i tot. La revedere.

Advertisements

2 Comments on “PIIG’s”

  1. teo says:

    Tot am asteptat de vreo cateva zile să văd ce surpriză ne pregăteşti. Mi-a scris youtube că ai făcut upload la filmuleţul cu Lord Of The Dance şi nu îi vedeam legătura. Ete, că s-a făcut lumină.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s