Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Omu’ Lomu


Nu prea v-a placut postarea cu Jonah Lomu. Doar niste citiri si – unele dintre ele – interesate doar de (via cautare) “jonah lomu gretate”. 125 de kilograme.

Inaltime de 1,96 de metri si, in ciuda asta, mai rapid chiar decit mine. Ok, hai sa abordam un alt unghi al povestii.

De la inceput as vrea sa va ATRAG ATENTIA. Jenant de mult video!! Daca aveti teava pe sponci sau timp limitat nu are rost. (Oricum am renuntat la vreo 10 video foarte misto. Asa ca doar daca aveti timp si resurse. Altfel va pierdeti vremea).

In primul rind, daca ati apucat sa cititi postarea precedenta, mi se pare remarcabil ca Jonah Lomu a reusit sa infrunte o boala nasoala. Nu e singurul. Ar mai fi Dilma Rousseff, urmeaza (?) Luiz Inacio Lula da Silva si, probabil, Hugo Chavez. Sunt cu ochii pe ei (la domni ma refer) asa ca n-o sa-i ratati :).


Daca mai aveati nevoie de o dovada ca “sa fi mare nu-i mirare, sa fi om e lucru mare” as zice ca avem o dovada aici. Pe niste bani, e adevarat. Oricum, marvelous ”

Nu stiu daca v-ati gindit vreodata la ce diferente ar fi putea fi intre “erou” si “legenda”. In tolba mea semantica eroii sunt mult mai perisabili. Napoleon Bonaparte sau ducele de Wellington (Arthur Wellesley) sunt eroi. Alexandru cel Mare si Chinggis Han sunt legende.

La rugby nimeni n-are voie sa-i ciriie arbitrului in privinta unei decizii. Indiferent cit e de gresita sau nedreapta. Singurii care au voie sa i se adreseze, respectuos, sunt capitanii celor doua echipe. Mie mi-ar placea sa vad respect pentru marii “capitani” (chiar intr-o reclama simpla) din sportul romanesc. Transformarea lor, macar, in eroi.

Ma bucur ca a cistigat Noua Zeelanda Campionatul Mondial de rugby din 2011. Dupa cum am mai zis. Si asta chiar daca nu am tinut cu ei. Dar macar au haka 😉

La dansul asta, haka, interesanta e bivalenta (ouch!). E si solemn, e si foarte “popular”. E cam cum ar cinta romanii imnul la diverse ocazii. Nu e cazul.

Ziceam de bivalenta haka. Nu e un imn, e o traditie. Invinsa, dupa cum se vede, de destule ori. Bine, fara injuraturi sau fluieraturi. Fiecare cu imnul sau. Insa nu ai cu sa te pui cu vointa a 50-60 de mii de oameni (oricita haka ai avea in tine) chiar daca nu sar calul.

Si tot galezii, incredibil, inca o tura. A cam miscat flancul dreapta (daca ma intrebati pe mine) insa tot au taiat destule respiratii. Inclusiv a arbitrului.

In “3 nations” e mai usor asa ceva pentru ca nu intervine (prea mult) si componenta “natiune”. Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda. Sudul, ca sa zic asa.

Aici ar fi cam pe la mijloc povestea (e echivalentul rugby in “emisfera sudica” a “Ligii campionilor la fotbal”. In fazele superioare apar si ambitii mai nesportive)

Gata, n-am chef sa va plictisesc. Doar ca, fiind vorba de haka – atit de importanta pentru Noua Zeelanda – nu pot sa nu rid de cite ori vad reclama asta. Scotienii, deh.

And now, ladies and GENTLEMEN (cravata+doamne in virsta foarte multumite)

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s