Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Pfuaaai, ce start am ratat!


Ma uit in dreapta, era pe Soseaua Vergului din Bucuresti, si se prevedea un sir lung de “liber”. Ma uit in stinga (cel mai important!) si venea un pluton respectabil de vreo 15-20 de masini.

Era trecere de pietoni (Vergului avind vreo 6 benzi, poate 8 cu tot cu liniile de tramvai) nesemaforizata. De fapt, acum vreo citiva ani nici nu era zebra pe portiunea respectiva insa trecea atit de multa lume incit s-au gindit ca e mai intelept sa o infiinteze.

Opreste masina de pe bada intii asa ca-mi fac curaj si pasesc. Mers rapid, oricum asa merg, insa si pentru a nu-i deranja prea mult pe soferi. Nu se cade, oameni suntem cu totii.

Fac trei pasi rapizi si undeva pe la mijlocul benzii a doua vad din stinga ca vine tare o masina. Mai avea vreo 15 metri, la vreo 60-70 km/h (aprecierile sunt subiective) cind incepe sa frineze.

“N-apuca”, m-am gindit, si am facut primul pas pentru sprint-ul salvator. “N-apuc”, mi-am dat seama, si m-am pregatit de salt.

De mult, de mult, m-am gindit ce as putea face daca m-ar lovi o masina. Si am ajuns la concluzia ca cel mai bine e sa sari ca sa nu-ti rupa picioarele si eventual sa te calce. Daca sari la timp te loveste insa mai ai o sansa daca iti protejezi bine capul si nu ai ghinion cind aterizezi.

Ma rog, asteptam momentul ala in care urma sa sar (vorbesc de un eveniment care a durat citeva zecimi de secunda). Apuca totusi sa opreasca la vreo 70 de centimetri de mine (mare lucru ABS-ul asta).

Am ridicat capul spre cer (cam cum fac lupii cind urla la luna) si am injurat in soapta. De ce in soapta? Habar nu am. Cred ca imi concentrasem toata energia in saritura care urma.

Nu m-am enervat (jur), n-am facut scandal, nu m-am uitat urit la sofer si masina. Nici macar nu stiu daca era barbat sau femeie. Am fost doar bucuros ca nu m-a lovit. Si pentru ca nici nu sarisem, nici nu luasem startul, mi-am continuat mersul cu pas tantos :)) .

Ceva mai incolo, dupa vreo 200 de metri, m-am oprit sa fumez o tigara si m-am uitat (alta trecere de pietoni) la cum traverseaza pietonii si cum se comporta soferii. Se pare ca nu am mai facut de foarte mult timp asa ceva.

Ocazie cu care am remarcat (serios ca nu mi-am dat seama pina acum cu toate ca – probabil – e o chestie de citiva ani) ca trecerile de pietoni sunt mult mai inteligente decit imi inchipuiam eu. Senzori, luminite pe asfalt, semnalizare sus, etc.

Nu e ceva nou (sunt sigur) insa eu doar acum am observat.

Ei, uite asa n-am batut eu recordul mondial la “viteza de reactie” sau la “saritura in inaltime”. Observati faptul ca am scris “zecimi de secunda” cu toate ca puteam la fel de usor sa scriu miimi.

Doar ca fiinta umana nu poate reactiona mai rapid de 1/10 secunde. Daca o sa aveti curiozitatea sa va uitati la un concurs de alergare viteza o sa remarcati (cu putina rabdare) ca atletii care pornesc (chiar daca s-a dat startul) la mai putin de o zecime de secunda intra la “start furat”. Nu se poate – fiziologic – sa ai o reactie atit de rapida.


One Comment on “Pfuaaai, ce start am ratat!”

  1. teo says:

    Consideră-te norocos!!! Prin ’91 chiar a trebuit să mă folosesc de fracţiunea de secundă de inspiraţie. Bine, pe un risc asumat cu inconştienţa vârstei, pentru că eram ultimul bob din ciorchinele de pe scara unui tramvai. Mă ţineam cu o mână de bară şi stăteam cu un picior pe scară. Normal că la o zgâlţâială mai serioasă a vagonului am alunecat.

    Tot ce am mai putut face a fost să mă împing cu piciorul de sprijin ca să ajung cât mai departe de roţi, aşa că înafară de nişte nasturi de la palton şi oarece piele pe asfalt, n-am lăsat în urma mea alte resturi organice.

    Zici că te-ai răcorit cu o ţigară? Pe mine m-au potolit cu nişte pastile. Nu spui numele, ca să nu dau idei. A fost miştoooo. Într-un târziu am ajuns şi în patul meu, citind Dune. Pe urmă mi-am dat seama că sunt cu ceva treabă pe Arrakis şi parcă şi ochii îmi sunt mai albaştri ca de obicei.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s