Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cresterea economica din trimestrul III


Cresterea de 4,5 % a Produsului Intern Brut – PIB – in trimestrul 3 al acestui an (iulie-august-septembrie) este interpretatat in fel si chip. Remarc ca mai ales politic si inca asta nici n-ar fi cea mai mare problema.

Doar de aia exista politicieni, ca sa faca “politica”. De mentionat ca “cresterea” rezulta din compararea (raportarea) la PIB-ul din aceeasi perioada a anului trecut. Pe scurt, e vorba de T3-2011/T3-2010.

Cel mai des se scoate in fata (fiecare ptrezentind in functie de interese) faptul ca cresterea se datoreaza recoltei bune din agricultura. Adevarat, insa doar partial.

De asemenea, marea majoritate a celor care discuta despre cresterea economica din T3 se agata de faptul ca e una dintre cele mai mari in tarile europene.

Cei de la putere folosesc asta ca argument pentru faptul ca masurile adoptate in ultimul an sunt bune si, iata, dau roade.

Cei din opozitie insista pe argumentul cu agricultura si, ca sa nu rateze o astfel de ocazie, intreaba: “Si de ce nu sunt majorate salariile si pensiile?”

Pentru persoanele cu memorie mai scurta as reaminti faptul ca in iulie 2010 salariile bugetarilor au fost reduse cu 25 %. Discutabile notiunile de “bugetari” si “salarii” insa nu are rost sa complic.

Asadar veniturile mai mici ale aproximativ 1,3 milioane de angajati (“bugetarii”) si-au facut simtite primele efecte tocmai in perioada iulie-august-septembrie (T3 2010).

Aceleasi salarii au fost majorate la 1 ianuarie 2011 cu 15%. Deci in T3 2011 comparam activitate economica la o perioada in care salariile erau cu 15% mai mici (datorita recuperarii din ianuarie).

Doar mie mi se pare ca e firesc (plus agricultura) sa avem o crestere economica frumusica?

E ceea ce se numeste “efectul de baza”. Ca sa fie mai limpede: e mult sau e putin un milion de euro cistigati intr-un an? Cei mai multi vor raspunde ca e mult. Raspunsul corect e depinde.

Daca pentru a cistiga un milion de euro s-a cheltuit tot un milion e mult.

Daca s-a cheltuit un miliard de euro e putin.

E vorba de acelasi cistig/profit: un milion de euro. E mult sau putin in functie de baza la care se raporteaza: un miliard sau un milion de euro.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s