Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

A se lua “personal”. 99% – povestea continua


O interesanta “marturie” (cu care putem fi sau nu de acord) o are Vlad Mixich aici.

Pe scurt (nu-mi permit sa citez prea mult. Din motive de civilizatie, nu de alta).

“Cand am plecat din Zucotti Park (New York, zona OWS, n.m.) era deja intuneric si ma simteam un om liber. Nu-mi mai aminteam cand discutasem ultima oara cu prietenii in Romania despre pensii sau asigurarile de sanatate, fara sa fim insotiti de acel sentiment descurajant ca totul e in zadar. Ca oricum noi nu contam. Si ca asta ne seaca si creativitatea si energia de a ne implica. Dar intalnisem in ultima luna o multime de oameni care au trait cu aceeasi descurajare infipta in creier pana ce si-au redescoperit vocea, nu ca indivizi, ci ca o comunitate unita de aceleasi obiective sau valori.

Ideea este simpla si puternica: folosind internetul oamenii se pot organiza, independent de partide, in grupuri de presiune care sa actioneze asupra tuturor cercurilor de influenta traditionale (politicieni, afaceristi, etc.). In societatea occidentala se vad deja mugurii unei lumi post-politice, cu avantajele si pericolele ei (vezi cazul Piratilor). Dar dincolo de orientarea ideologica, aceasta idee poate aduce acea evolutie care va salva democratia din criza adanca in care se afla astazi.

Toate cele trei miscari intalnite au doua lucruri in comun: sunt anti-establishment (fie el politic, fie el corporatist) si folosesc extrem de eficient internetul ca pe o piata publica, ca o agora. Avem in Romania ambele ingrediente necesare: un dispret generalizat la adresa politicienilor si o raspandire suficienta a internetului. Si totusi, umbra acestui nou Turn al Libertatii nu bate inca pana la noi. Ce ne lipseste?”

Repet, nu sunt de acord cu multe chestii. Insa sunt argumente care merita cunoscute.

OWS are un mare defect. Vrea sa darime ceva fara sa propuna o alternativa. Tea Party, transformati in “actori politici”, vor sa darime si ei sistemul fara sa puna ceva in loc.

Diferenta e caTea Partyau o idee pe care vor sa o impuna. Statul minimal. Mesajul lor e: “daca vreti votul nostru faceti cum credem noi”. OWS nu a reusit (inca) treaba asta. Adica sa aiba o IDEE.

Ca sa fiu scurt. Nu s-a inventat inca sistemul economic sau social PERFECT. Daca s-ar fi inventat l-ar fi adoptat TOTI deja. TOATE sistemele au defecte (care pot fi criticate). Unele au si avantaje. Depinde care dintre ele – avantajele si dezavantajele – par (in functie de persoana si context) mai importante la un moment dat.

OWS pare insa ca mai are energie (cu toate ca s-au cam suit autoritatile cu bocancii pe miscare). Altfel, nu pot sa nu remarc ca Anonymous s-au cam “inecat in multime” si nu se mai aud.

Advertisements

One Comment on “A se lua “personal”. 99% – povestea continua”

  1. teo says:

    Nasol sa nu aiba o idee. Oricand poate sa ii vina cuiva ideea de a le confisca “revolutia”si de a-i tine ca masa de manipulat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s