Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Minute de aur” is my middle name


Metaforic vorbind am avut un fel de mina de aur cind m-am oprit la FADO acum citeva saptamini. Click aici.

Intuitia mea a fost rasplatita duminica de decizia UNESCO de a adauga FADO patrimoniului cultural mondial :)) . Evident ca exagerez putin. O informatie care nu are cum sa faca foarte multa vilva in Romania (neavind nici cea mai vaga legatura cu fotbalul, sexul sau politica) dar care a facut destula vilva duminica in Portugalia.

Traducerea e a AGERPRES (si meritele, ca sa fiu mai clar).

“Fadoul, cintecul emblematic al Portugaliei, a fost inscris in Patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Vestea a fost primita cu entuziasm la sfirsitul saptaminii trecute la Lisabona, in cartierul Alfama, leaganul acestui cintec, relateazã 20minutes.ch.

Inca de simbata, portughezii erau tinuti cu sufletul la gura de media, care dadeau vesti regulat de la reuniunea Comitetului UNESCO de la Bali (Indonezia). Imediat dupa anuntarea deciziei, reactiile oficiale au inceput sa curga.

“Aceasta recunoastere este un motiv de mindrie pentru toti portughezii”, scrie presedintele portughez Anibal Cavaco Silva intr-un mesaj pe site-ul presedintiei. El i-a elogiat pe “cintaretii, poetii, muzicienii, compozitorii care au facut din fado o melodie universala”.

Decizia UNESCO va permite salvarea patrimoniului de cintece, printr-o retea de arhive si protejarea tuturor locurilor si obiectelor legate de perpetuarea acestei arte, spune Sara Pereira, directoarea muzeului fadoului. In noaptea de simbata spre duminica, la muzeu, ramas deschis in mod exceptional in asteptarea deciziei UNESCO, s-au adunat multi amatori de fado.

“Datorita acestei decizii, tot mai multa lume va cunoaste fadoul si bogatia lui”, spune cintaretul Camane, “printul fadoului”.

Aceasta muzica a aparut in secolul al XIX-lea, in cartierele Lisabonei prin care trece riul Tejo, de unde plecau marinarii portughezi spre imensul imperiu colonial care se intindea din America de Sud, in Africa si Asia.

Cintecul trist, care exprima absenta, despartirile si nostalgia, s-a nascut din melancolia care domnea in porturile capitalei in acea vreme. Popularizat de Amalia Rodriguez, care l-a facut cunoscut in toata lumea, fadoul se bucura in prezent de o mare vitalitate”.

Doua fado. Prima Amalia Rodriguez (regina, deh):

Inca o tura.

Si pentru ca stiu ca – in Romania – interesul fata de orice informatie scade drastic cu fiecare metru in plus fata de proprietatea vecinului din coltul strazii aveti aici “Romania in patrimoniul mondial UNESCO”.

Advertisements

One Comment on ““Minute de aur” is my middle name”

  1. teo says:

    Felicitari ca pui astfel de informatii pe aici.

    Tin minte ca anul trecut am citit prin China Daily un articol in care erau criticate orasele chineze ca s-au lansat intr-un fel de inscriere-viteza pentru recunoasterea UNESCO a tot felul de obiective mai mult sau mai putin adevarate nu din dorinta de a le salva/mentine pe linia de plutire, ci pentru ca s-au prins ca o astfel de eticheta face bine la atragerea turistilor din care se scot bani. Deh, atitudine perfect chinezeasca.

    Se pare ca rata de succes in anii trecuti nu a fost prea mare, deci acolo specialistii si-au facut treaba. Conform Radio China International China are doar 28 de capodopere, anul asta fiind acceptat in patrimoniu doar teatrul chinezesc de umbre.(http://romanian.cri.cn/341/2011/11/28/1s122682.htm)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s