Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Necunoscutele (lacuri) Vostok si Ellsworth


Media din Romania e prea ocupata cu chestiile legate de politica si “criza” ca sa aflam asa ceva. Jurnalismul despre “stiinta” nu are loc in viata noastra si nici nu pare ca o sa-si gaseasca in viitorul previzibil o cale in sensul asta.

Pacat, e un tip de jurnalism foarte interesant daca e facut bine. Cred ca s-ar gasi destule subiecte interesante si in Romania (nu genul acela “verde-patriotic” cu nu stiu ce inventatori romani premiati pe la tot felul de saloane de inventica, bleah) daca s-ar fora cotidianul mai insistent.

Public de infotainment cred ca ar fi, dovada succesul de care se bucura Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Discovery Science, etc.

Marturisesc ca abia azi am aflat de povestile astea ascultind “Discovery”. Si mi-am reamintit ca tare mult mi-ar mai placea sa fiu vreodata implicat intr-o astfel de poveste 😉 .

Daca vreti cu adevarat sa visati, cam cum traiati povestile sau cartile interesante in copilarie, merita sa ascultati documentarul asta. Chiar merita macar pentru sentiment 🙂 . Imaginile distrag atentia insa sunetul iti lasa imaginatia sa lucreze. Nu e foarte lung, are vreo 16 minute. E bine facut si nu necesita cunostinte deosebite. O bruma de engleza e insa necesara.

Mie mi-a placut asa ca am inceput sa sap ca sa aflu mai multe. Asa am aflat de lacul Vostok din Antarctica (continentul inghetat de la Polul Sud). Cica e al treilea ca marime din lume: lungime vreo 250 de kilometri, latime cam 80 de kilometri, iar adincimea maxima in jur de 1.000 de metri.

E izolat sub gheata (de intreaga atmosfera) de cel putin vreo 150 de mii de ani. Foarte probabil izolarea dureaza de citeva milioane bune de ani. In urmatoarele citeva luni, oamenii de stiinta din Rusia ar trebui sa ajunga la apa lacului care nu a mai vazut lumina de cine stie cind.

Despre intoarcerea cercetatorilor rusi (in februarie 2011) din Antarctica… se inregistreaza si -75 de grade Celsius de nu mai functioneaza nimic… un scurt teaser mai jos.

Proiecte similare – de a ajunge la lacuri sub gheata Antarcticii (mai mici decit Vostok) – au si SUA si Marea Britanie.

Pe scurt despre proiectul britanic (vizeaza lacul Ellsworth) intr-un scurt video al Al Jazeera (o televiziune care, asta e adevarul, nu ignora lucrurile cu adevarat importante).

Am fost putin incorect sustinind ca in Romania presa nu se ocupa de stiri din “stiinta”.

Uitasem de “sfirsitul lumii” pe care urma sa-l provoace experimentul cu acceleratorul de particule al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN de la Geneva) si de asteroidul care a trecut recent pe linga Pamint, 2005 YU 55, si care putea si el cauza o catastrofa gigantica.

Urmatorul asteroid mare o sa fie 2001 WN5 care va trece in 2028 pe la vreo 250 de mii de kilometri de Pamint.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s