Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Partea nevazuta a Chinei. Pentru “fanii cresterii economice”


Specia “fan crestere economica” a fost foarte prolifica in ultimii trei ani. Si in Europa si in SUA dar – mi se pare mie – in Romania a avut o fertilitate deosebita.

Orice batrinica vinata de frig care vinde vinete in piata iti poate indruga ceva pe tema “crestere economica”. Cu mici exceptii, irelevante altfel pentru ca e vorba de cazuri speciale (tari foarte bogate in resurse naturale sau foarte mici si care beneficiaza de context favorabil), cele mai mari cresteri economice din ultimii ani le-a inregistrat China.

In jur de 10 % (+/-) pe an. Mai mult, China creste economic cam din 1980. Fara intrerupere.

Q: “Buna-i cresterea economica, bade Ioane?”

A: “Buna-i dara’. Ca traie’ oaminii mai bine!”

Multi vorbesc, putini inteleg ca “crestere economica” e o notiune/comparatie dinamica (adica relativa).

Ne oprim putin, de dragul teoriei, la Romania si Lituania. In trimestrul III al acestui an (raportatata la trimestrul III 2010) Lituania a avut o crestere economica de 7,2 %. Romania a reusit un mult mai modest 4,5 %. Avantaj Lituania, ar zice “specialistii”.

Mai tine cineva cont de faptul ca in 2009 Romania a avut o scadere economica de 7 %, iar Lituania de 15 %?

Ca sa fiu mai clar. Salariile bugetarilor au crescut la inceputul anului 2011 cu 15 %. Nici un bugetar din Germania sau din SUA nu si-ar putea inchipui o asemenea crestere salariala (“de doua cifre, ce se intimpla in Romania?! La astia nu e criza???””). Numai ca “majorarea salariala” din Romania – la 1 ianuarie 2011 – trebuie privita in contextul acelorasi salarii/venituri reduse cu 25 % la 1 iulie 2010.

Dupa cresterea asta, traieste mai bine un bugetar din Romania decit unul din Germania sau chiar unul din Grecia (la care reducerile au continuat)? Nu prea cred. Ciudat pentru ca i-am depasit la “sfintele cresteri”.

Asadar, China inregistreaza crestere economica de peste 3 decenii

Dar se intreaba cineva: “crestere fata de ce?”

O stire (in doua variante) ar trebui sa ne puna pe ginduri. Aveti aici varianta 1 si varianta 2.

Pe scurt: guvernul de la Beijing a decis (e inca in stadiul adoptarii) ca nivelul pentru “sub limita saraciei” in mediul rural sa fie “adevarat” pentru persoanele a caror venit este sub 2.300 de yuani (RMB) pe an. Cam 1.200 de RON. Deci sub 100 de lei pe luna, in jur de un dolar american pe zi (30 zile x 3,19 lei/USD da cam 100 de lei).

Atentie. Nivelul pentru “saracie” in mediul rural va fi dublat (crestere de 92 %, daca ati citit stirea de la link-urile anterioare). Acum – nivelul saraciei – e echivalentul a 55 de centi. Vreo 1,7 RON pe zi, cit sa-ti cumperi o gogoasa. Sau un suc obosit. Ori o inghetata. Daca mai si fumezi sau vrei sa-ti iei un bilet de tren…

Bine, o sa ziceti, dar ce preturi sunt in China raportat la alte tari? Pai sunt ceva mai mici. Nu si la locuinte (ne depasesc mult). Insa din banii astia cetateanul chinez trebuie sa se imbrace, educe, trateze (daca e bolnav) s.a.m.d. Cu exceptia hainelor restul sunt mult mai scumpe decit in Romania.

La nivelul de cel mult 55 de centi pe zi, 27 de milioane de chinezi erau considerati saraci. Dublarea nivelului va face ca numarul saracilor sa depaseasca 100 de milioane. Pare putin daca te raportezi la o populatie de 1,3 miliarde de oameni.

Totusi, 100 de milioane de oameni sunt mai multi decit are orice tara din Europa. 100 de milioane de oameni care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. Tineti cont ca discutam doar de persoanele din mediul rural (vreo 60 % din totalul populatiei). Cine poate stii citi oameni amariti – e o intreaga poveste legata de acte aici – traiesc cu adevarat in China?

Cresterea economica a Chinei (spectaculoasa, nimic de zis) are doua motoare: export (bazat pe preturi si – din pacate – salarii mici) si investitiile publice. Investitii gigantice mai ales in infrastructura.

Acuma, sa va zic ceva. Investitiile sunt bune. Cresc PIB-ul (economia) unei tari. Nu sunt neaparat si eficiente.

Daca Romania ar construi in fiecare an cite o “Catedrala Neamului” sau o “Casa Poporului” nu ar mai fi probleme cu cresterea economica. Se consuma materiale, circula masinile, sunt platite citeva zeci sau sute de mii de salarii. Insa oamenii de rind nu ar trai mai bine (cu mici exceptii) si o dovada in sensul asta e a doua parte a anilor ’80.

De lucrat se lucra, de construit se construia, dar oamenii nu traiau bine in ciuda cresterii economice.

Facem pariu ca peste 99 % dintre chinezi ar face schimb de vieti oricind cu un pensionar grec (pensie minima de 600 de euro, cam 1.000 in medie)? Si asta cu toate ca Grecia se prabuseste economic de vreo 3 ani (si s-au taiat salarii si pensii), iar China creste economic de 30 de ani (cu majorarile aferente).

Advertisements

3 Comments on “Partea nevazuta a Chinei. Pentru “fanii cresterii economice””

 1. teo says:

  Bine ai revenit cu un subiect la tema. Chiar ii simteam lipsa 🙂

  • @ teo
   Esti si tu rautacioasa 😉 (si sprijin de nadejde ca sa fiu corect). Evident ca mi-ar placea sa scriu mai multe despre China, India, Pakistan, Myanmar, Vietnam, Coreea (N&S), Japonia, Niger, Nigeria, Kenya, Tunisia, Egipt, Brazilia, Chile… Doar ca trebuie sa se intimple chestii pe care sa le si inteleg (in opinia mea cel putin).

   Si sa am si timp suficient (adica sa nu trebuiasca sa fac o documentare de zeci de ore. E greu, serios. Azi am mestecat citeva mii de cifre si am facut zeci de comparatii pentru o chestie de vreo 2 minute – superficiala dar corecta – legata de numarul zilelor libere/de concediu/sarbatori si saptamina de lucru/ore lucrate efectiv in intreaga lume). Timp liber al angajatului.

   E greu sa compari mere cu pere din cauza diferentelor culturale. Una e Coreea de Sud, ca timp liber, alta e SUA si cu totul altceva Romania.

   Asa si cu povestile de pe blog. Idei as avea dovada si drafturile (cine stie cind o sa reusesc sa le fac? Sunt deja 42):

   Title Author Categories Tags Likes Date
   Este sau nu Romania pregatita pentru moneda euro?
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/30
   Last Modified
   La Cluuuuuj! Vazubil in viitorul apropiat pe Transilvania LIVE(AA)
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/28
   Last Modified
   UNESCO
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/28
   Last Modified
   Oferte abonamente de date (azi Orange)
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/24
   Last Modified
   Test audio
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/20
   Last Modified
   Misiune, Viziune, Stagiune
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/09
   Last Modified
   Greva spital Xinhua Shanghai
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/07
   Last Modified
   Pentru cei care cred ca coteriile sunt de neoprit
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/06
   Last Modified
   Nu incape comparatie
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/11/03
   Last Modified
   Delhaize Group, ce-ti mai plac costurile mici! Mici tot timpul!!!
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/28
   Last Modified
   Laudatio Ora de Business
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/26
   Last Modified
   Azi, sfertul solemn cu multa muzica
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/24
   Last Modified
   Jamahiria
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/23
   Last Modified
   EURIBOR
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/23
   Last Modified
   Kikileaks ot SRR
   administrator Africa, Asia, dincolo de stiri, funny, mass-media, Romania Adelina Rădulescu, Adrian Moise, Alexandru Ducu Bertzi, Ana Florea, Andras, birfe, Bob Woodward, Bogdan Iuliu Hossu, Carmen Ionescu, Cerasela Radulescu, Comitetul Director, Consiliul de Administratie, Cristi Godinac, cumetrii, Demeter, director, Doina Tănase, familia Radulescu, Ileana Savu, infractor, initiatii, intrigi, Istvan, kikileaks, Maria Ţoghină, Mediasind, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, nepotism, Ovidiu Miculescu, pile, presedinte, Rador, Radu Sarpe, Radulescu, Radulestii, reportervirtual.ro, Richard Nixon, RRA, sef, Societatea Romana de Radiodifuziune, SRR, Stejarel, Stejărel Olaru, Tanase, Tiberiu lovin, Toghina, Washington Post, wikileaks, Zorin Diaconescu, zvonuri 0 2011/10/16
   Last Modified
   Deci, nu mai pot! (fara final – chiar nefericit -, nu e cazul)
   administrator dincolo de stiri, explorer abuz, Andrass Demeterr, Bucuresti, comunism, coterie, Doris Mircea, Istvan, lobby, MAE, metrou, Radio Romania, reactii, sistem, SRR, Teodor Baconsch 0 2011/10/15
   Last Modified
   Cum ar fi sa va omor legal?
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/10/06
   Last Modified
   Falsuri in China :))
   administrator Uncategorized No Tags 0 2011/09/09
   Last Modified
   China salarii mari
   administrator China, economie, finante No Tags 0 2011/09/06
   Last Modified

 2. teo says:

  Of, of. N-am crezut ca o sa par rautacioasa. M-am bucurat pentru ca am simtit-o ca pe o revenire la matca dupa tot zbuciumul si neodihna din ultima vreme.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s