Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Suveranitatea calcata in picioare de extraterestri


Iar ma mir ca un ghiocel pe la mijloc de toamna:”ce naiba caut in povestea asta?”. Intr-un mod absolut spectaculos in Romania s-a aflat, in ultimele zile, ca bugetul unei tari din UE s-ar putea sa trebuiasca sa aiba un aviz favorabil de la Comisia Europeana.

Trebusoara asta face titluri. Nu zau? (buna dimineata!). Chiar nu mi se pare o noutate insa sa pare ca doar eu impartasesc opinia asta. Era sa mi se taie rasuflarea.

Oameni buni, cei care mai ginditi. Daca vreti sa va “informati” nu e suficient sa cumparati tabloide. Departe de a fi ceva condamnabil in a le cumpara insa nu va inchipuiti ca, rasfoindu-le, chiar o sa aflati ceva important. Sau ca v-ati putea imbunatati viata urmarind emisiuni ca “Glasul Romaniei”, “”Romanii n-au egal” ori “Factorul Fleosc”.. Rau destul daca v-ati inchipuit asa ceva!

Chestia cu bugetul si Comisia Europeana de la ultimul Consiliu European (8-9 decembrie) mi se pare ca seamana izbitor cu “semestrul european” despre care aflati aici. Al doilea sunet, cel cu “Semestrul european, bugetul Romaniei, Programul National de Reforma, Programul de convergenta”.

Adica nu mi se pare greseala televiziunilor, ziarelor, radiourilor, site-urilor sau blog-urilor pe care le frecventati ca nu zic nimic despre lucruri de genul asta. Ei trag concluzia ca daca superficialitatile au “public” inseamna ca asta vreti.

Sunt sigur ca exista si alte tv, ziare, site-uri proaste pe lumea asta. Daca va luati informatiile din ele e fix problema dumneavoastra, nu a lor.

Si acum sa vedem ce e cu suveranitatea asta de care vorbesc (ingroziti) tantile si nenii de pe ulita noastra si pe care vor toti sa ne-o incalce.

Conform dexonline, Suveranitate: s. f. Calitatea de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa; independenta; putere suprema. * Suveranitate nationala = independenta unui stat fata de alte state. Suveranitate de stat = suprematie a puterii de stat in interiorul tarii si independentă fata de puterea altor state.

O fi ajuns Romania (ori e pe cale sa ajunga…) vreo putere militara sau economica si inca nu am aflat? Adica are vreun interes major si deosebit in vreun domeniu astfel incit alte state/persoane, incalcindu-i suveranitatea, sa ia decizii impotriva intereselor Romaniei?

Marea Britanie o inteleg ca se opune pentru ca ei mai au niste interese militaro-geo-politice care pot intra in conflict cu ce crede Franta sau Germania. Plus ca mai au bancile din City pe care incearca sa le protejeze (probabil o sa plateasca cu virf si indesat pina la urma). Repet, pe ei in inteleg.

Constitutia Romaniei prevede, la articolul 2, ca:

(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Deci suveranitatea apartine poporului… Doar ca si-o exercita prin intermediari. Alesi liber, zice Constitutia.

In ceea ce priveste exercitarea suveranitatii de catre popor prin referendum cred ca e suficient exemplul cu reducerea numarului parlamentarilor (nu sunt de acord dar asta e altceva). Poporul a votat la referendum ca DA si suveranitatea lui mai sta la coada democratiei. N-as insista prea mult, mi se pare limpede.

Suveranitatea poporului exercitata prin intermediari alesi traieste si ea cu paradoxurile sale. Daca ati avea rabdare sa studiati ultimul “barometru al coruptiei” publicat de Transparency International (nu sunt T.I. Dumnezeu, dar alta metoda mai obiectiva nu am gasit) o sa aflati cu stupoare ca poporul roman e nemultumit de cei care exercita suveranitatea in numele sau.

Cica, zice poporul suveran daca ne luam dupa ultimul barometru Transparency International, parlamentul si partidele politice ar fi destul de corupte. Le-a dat – poporul chestionat – (si parlamentului si partidelor politice) o nota de 4,5. Cota zero fiind “fara coruptie”, iar cota 5 fiind “extrem de corupt”. Si atunci, va intreb, ce suveranitate exercita poporul roman (in virtutatea Constitutiei) prin niste reprezentanti in care nici macar el nu crede?

Ca sa nu lungesc prea mult povestea: suveranitatea e puterea (legala) de a conduce, legifera, controla, impune ceea ce se intimpla intr-un teritoriu.

Faptul ca ne-ar dicta Comisia Europeana – organism care nu a fost ales direct de poporul roman ca sa aiba (constitutional) dreptul de a exercita suveranitatea in numele lui – (alaturi de NATO, FMI, Banca Mondiala, etc.) ce sa facem si ce nu, chiar si lucruri care nu ne-ar conveni (de exemplu sa crestem taxe sau impozite), nu mi se pare – la modul practic – foarte diferit de situatia in care suveranitatea e exercitata de institutii in care cred extrem de putini.

Legal e diferit, dar practic nu prea. In ceea ce priveste legile…offf, cum se mai schimba ele!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s