Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Mai intii e taiat netul si se blocheaza strazile. Urmeaza curentul. Guangdong – China


Dupa ce le-au taiat internetul nu e exclus sa le taie si curentul. Unor oameni care protesteaza in Wukan/Wuhan, provincia Guangdong, China. Poate (cei mai multi pentru ca nu ati trait asa ceva) nu ati apucat sa vedeti vreodata interventia unor trupe de ordine.

Stirea a mai aparut pe ici si colo insa nu e foarte vizibila pentru ca e greu sa verifici astfel de informatii. Cu atit mai interesant mi se pare minirelatarea video a FT. Fiindca are si imagini care PAR originale. Insa cind le priviti trebuie sa fiti circumspecti pentru ca nu e exclusa nitica propaganda occidentala.

Oricum, mi se pare destul de limpede ca in Guangdong (o provincie destul de bogata in China) sunt probleme sociale care nu pot fi ignorate.

Partea video (cu, zic ei, filmari de la fata locului) din Financial Times o vedeti cu un click aici.

Teoria, pe care am auzit-o inca de prin ianuarie 2009, zice ca criza “subprime” din SUA se transforma in criza a creditelor care se transforma in criza financiar-bancara.

Asta se dezvolta apoi in criza economica ceea ce impinge spre o criza sociala. Daca teoria e adevarata (dezvoltarea ar putea fi intrerupta la un moment dat, deci nu e obligatoriu sa se ajunga pina la capat) ne cam apropiem sau tocmai am intrat in faza crizei sociale. Greve, proteste, Occupy Wall Street, taxa Robin Hood, schimbari de putere in foarte multe tari, inclusiv din spatiul arab, etc.

Tot ceea ce urmeaza e doar o speculatie de-a mea. Daca va uitati pe cifrele privind creditarea (astea sunt cit de cit accesibile) o sa vedeti ca in China bancile au fost deosebit de generoase in a acorda credite in 2009 (tocmai incepuse criza economica la nivel mondial). Au fost stimulate de stat, ca sa zic asa.

Seamana binisor cu ceea ce s-a intimplat in SUA (Quantitative Easing I si II). O buna parte a creditelor, parerea mea, nu vor genera suficiente incasari ca sa fie returnate. Ceea ce obliga azi bancile la circumspectie.

Povestea asta, circumspectia bancilor, inseamna ca partea cresterii economice a Chinei generata de investitii – cel putin – o sa incetineasca. In paralel scade si cererea de marfuri (bunuri daca preferati) dinspre Europa si SUA. Adica tot mai multi oameni care muncesc in China o sa se trezeasca in situatia ca, aproape indiferent de pret, ceea ce produc nu se mai vinde.

Urmatorul pas logic ar fi desfiintarea respectivelor locuri de munca pentru ca bancile au intins elasticul creditarii investitiilor cam cit s-a putut in 2009 si 2010. Eventuala repetare a figurii (stimulata, evident, pentru ca altfel nu e in logica bancara) va creste riscul unor falimente bancare. V-as atrage atentia ca riscul (adica “probabilitatea rea”, indiferent cit e de mare) nu e echivalentul certitudinii.

Povestea asta, daca chiar se va intimpla, are un potential major sa cresca somajul si saracia in China. De aici pina la o criza sociala serioasa nu mai e cale lunga si s-ar putea naste – teoretic – o primavara chinezeasca. Depinde insa si de cum reactioneaza “aparatul de ordine” al statului, asa ca nimeni nu poate azi sa faca astfel de predictii (la modul serios).

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s