Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Statuie pentru Bouazizi


Uneori un gest extrem poate avea consecinte incalculabile. Nu exista insa garantii in sensul asta. In Romania (zic asta pentru ca e “perioada aia a anului“) putina lume isi mai aminteste de Liviu Babes.

“Numit „torta vie a Revolutiei romane”, Liviu Corneliu Babes si-a dat foc si a murit pe Pirtia Bradu, din Poiana Brasov. A lasat in urma o pancarta in care cerea, disperat, incetarea crimelor din orasul sau: „Stop Mörder! Brasov = Auschwitz”.” Era 2 martie 1989. Nu se poate face legatura intre gestul lui si ceea ce s-a intimplat in decembrie 1989 in afara de faptul ca oamenii erau cam disperati, ca sa zic asa.

Un caz destul de similar e cel al lui Mohamed Bouazizi din Sidi Bouzid, Tunisia.

Pe 17 decembrie 2010 omul si-a dat foc. A murit din cauza arsurilor (peste 90 % din corp) pe 4 ianuarie 2011. Daca cititi orice a fost scris inainte de 17 decembrie 2010 o sa observati ca nimeni nu se astepta la valul de revolte care a cuprins nordul Africii (“tarile arabe”) si zona golfului Persic. Gestul lui Bouazizi a declansat o serie de proteste care nu au mai putut fi oprite si care au rasturnat regimuri ce pareau vesnice.

Am mai scris despre el aici (mai spre final). Cam pe scurt ca in Romania nu intereseaza povestile care nu au raspuns la “pe noi cum ne afecteaza, concret”. Povestea lui o gasiti si aici.

Chiar daca in viziunea Time “protestatarul arab” (“personalitatea anului 2011”) nu are o fata recognoscibila, eu cred ca fata lui e cea a lui Mohamed Bouazizi.

Un vinzator de legume si fructe – cu “magazinul” un carucior – care cistiga vreo 150 de dolari americani pe luna (inspre 500 de RON), bani din care isi intretinea “familia extinsa” de 8 persoane si care a refuzat sa dea spaga unor politisti cu pata pusa pe el. TREBUIA SA DEA MITA, pentru ca nu avea autorizatie de vinzare. Politistii i-au confiscat marfa si l-au batut pentru ca a avut tupeul sa nu taca din gura.

Batut si cu marfa confiscata (adica fara sursa de venit si umilit) omul s-a dus spre autoritati ca sa depuna o plingere si sa i se faca “dreptate”. Autoritati care evident ca l-au ignorat. Ca doar nu sunt puse sa conduca pentru a se ocupa de problemele unor oameni neimportanti.

Mohamed Bouazizi si-a dat foc (in semn de protest fata de abuz) si a murit. Chestie care a inflamat comunitatea locala care a ajuns sa iasa in strada sa protesteze, protest care s-a exins si nu a mai putut fi oprit. Asa a cazut regimul presedintelui Tunisiei, Zine el-Abidine Ben Ali, dupa 23 de ani in care omul a detinut puterea.

Daca se poate in Tunisia, s-au gindit cei din tarile arabe, de ce nu s-ar putea si la noi? Ei, uite asa a inceput “primavara araba”.

In memoria lui Bouazizi s-a dezvelit ieri un monument la Sidi Bouzid. Un fel de “cariucior aprozar” stilizat. Utilaj cu care Mohamed Bouazizi isi cistiga piinea.

Despre cam care e starea de spirit in zona aflati de aici (a se tratat cu circumspectie, sursa e Al Jazeera. Altfel, un canal TV destul de serios).

Povestea, in 7 minute, e mai jos.

Comportamentul asta de “cine mi-s IO!” se regaseste, din pacate, si la multe autoritati din Romania. Tot felul de sefuleti se simt grozavi de importanti. Parca cu cit e mai mica functioara al carei ciolan il ling si string la piept cu atit se cred mai importanti si inaccesibili.

De tinut minte. In afara de cirnati, care au cite doua, orice are un capat.

Goverments nu trebuie inteles ca “guvern” ci ca autoritate. Poate fi orice director general, membru in vreun Consiliu de Administratie, presedinte sau alti oameni care dau drumul soarelui in fiecare dimineata si il parcheaza la asfintit. Din cauza asta n-au timp de restul lumii, exceptie facind cei cu functii mai mari decit a lor.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s