Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Mortu-i de vina (ca de obicei)


Ma pregateam de ceva vreme (vreo 2 luni) sa scriu despre Coreea de Nord. E mult si greu de documentat din cauza saraciei informatiilor si a “subiectivitatii” relatarilor. Moartea lui Kim Jong-Il a dat peste cap (intr-o masura bunicica) povestea la care lucram. Acuma asta e, moartea nu sta la rind si nu alege.

Nu prea are rost sa scriu acum despre subiectul asta pentru ca nu ma pot pune cu numele mari din on-line. Orice as scrie o sa ramina ingropat in adincurile netului. Asa ca despre partea “omeneasca” a subiectului (asa cum l-am gindit eu) o sa revin cind se aeriseste atmosfera.

Insa pentru ca zilele astea se si o sa se vorbeasca despre moartea lui Kim Jong-Il as aminti ca imaginile care au inceput sa apara (inca aparatul de stat si de partid nu a apucat sa se organizeze, o sa se vada mai pe sfirsitul lunii) nu ar trebui sa surprinda.

La moartea “presedintelui etern” (Kim Il-Song=Kim Ir-Sen, prima varianta in transcriere directa in limbi cu alfabet latin – engleza de obicei – a doua venita pe filiera limbilor slave. E totusi, coreana, o limba care suna foarte diferit de cele cu care suntem obisnuiti asa ca nu e usor de transcris) imaginile au fost cam asa…

Asa ca, cei care aveti vreme si va intereseaza, puteti vedea aici un documentar Discovery Channel despre viata lui Kim Jong-Il. De acum 4 ani. Altfel, a nu se pierde din vedere faptul ca e facut de “occidentali” :)) .

Sigur o sa aflati destule in zilele astea insa as zice ca merita. Fostul bucatar, trenul blindat cu care calatorea, inaltimea “marelui conducator”, frizura sa, fosta sa garda de corp, amante (hai, ca la asta nu puteti zice NU 😉 )… oameni care l-au cunoscut binisor. Trei segmente de cite 7 minute bucata, vreo 22 de minute in total.

Partea intii

Partea a doua

Partea a treia

Advertisements

One Comment on “Mortu-i de vina (ca de obicei)”

  1. teo says:

    Nu e nimic nou in filmuletele astea. Cel putin pentru cineva care si-a trait adolescenta sub Ceausescu. Nici macar isteria cu care plang la moartea lui Kim Ir Sen. Au fost destule filme coreene pe vremuri, cand aveam cele doua ore faimoase de program la TV si plangeau oamenii din te miri ce, de salta camesa pe dansii.

    Mai tin minte si “prietenia dintre popoare” si cum, dupa o vizita in Coreea de Nord, al nostru si-a ridicat la nivel de paranoia cultul personalitatii si s-a intors cu tot felul de idei de cantine de cartier si alte bazaconii. Acu’ stau si ma-ntreb. Oare daca ar mai fi rezistat cativa ani, daca nu s-ar fi destramat lagarul comunist si Ceausescu ar fi murit de moarte buna, noi cum ne-am fi manifestat? Noroc ca a fost un Gorbaciov, care din prea mult glastnost (chiar daca nu asta i-a fost intentia) a facut sa se aleaga cioburile de comunismul din Europa si asa au fost luati toti pe faras si aruncati la lada de gunoi a istoriei.

    In alta ordine de idei, nu pot sa nu remarc faptul ca anul asta a fost cel al despartirii de dictatori. Sa dea Dumnezeu sa se mentina trendul. Cu cat mai putini, cu atat mai bine.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s